Iné športy

FANTÁZIA: Prešovčan Molčan vyradil víťaza Australian Open, vyhral po skvelom obrate!

Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Ilustračný obrázok k článku FANTÁZIA: Prešovčan Molčan vyradil víťaza Australian Open, vyhral po skvelom obrate!
Zdroj: TASR/AP Photo/Ng Han Guan

V úvodnom kole vyradil melbournskeho šampióna z roku 2014 Švajčiara Stana Wawrinku po päťsetovej bitke 6:7 (3), 6:3, 1:6, 7:6 (2), 6:4.

Rodák z Prešova vo štvrtom sete otočil z 3:5.

Jeho ďalším súperom bude šiesty nasadený Kanaďan Felix Auger-Aliassime. S ním má Molčan priaznivú bilanciu 1:0.

Molčan i Wawrinka v prvom sete trikrát stratili podanie a rozhodnutie padlo v tajbrejku, ktorý bol jasne v réžii Švajčiara. Wawrinka si po dvoch minibrejkoch vybudoval náskok 4:0 a za stavu 6:3 premenil po dvojchybe Molčana v poradí druhý setbal.

Bojovnosť Prešovčana

Najlepší slovenský singlista sa rýchlo zmobilizoval a v druhom sete bol na dvorci lepší hráč, mal navrch v dlhších výmenách. Za stavu 3:2 Wawrinku brejkol a v deviatom geme využil pri vlastnom servise štvrtý setbal.

Švajčiara trápilo ľavé koleno a požiadal o ošetrenie.

V treťom sete za stavu 1:1 mal Molčan k dispozícii brejkbal.Wawrinka ho však odvrátil, čo ho výrazne povzbudilo a v ďalších minútach získal päť gemov za sebou.

Vo štvrtom dejstve viedol Wawrinka 5:3 a v desiatom geme išiel podávať na víťazstvo v zápase. Molčan však zabojoval, otočil na 6:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom dominoval. Set zakončil víťazným bekhendom po čiare.

Molčan sa dostal na koňa a hneď v úvode rozhodujúceho dejstva zobral Wawrinkovi podanie, na čo frustrovaný Švajčiar zareagoval zdemolovaním rakety.

Prvé víťazstvo

Molčan síce rýchlo prišiel o výhodu brejku, no od stavu 2:2 uhral tri gemy za sebou a šancu na zisk ceného skalpu už z rúk nepustil. Za stavu 5:4 premenil po štyroch hodinách a 22 minútach druhý mečbal.

Pre Molčana je to prvé víťazstvo v tejto sezóne.

V Melbourne vyrovnal svoje maximum z vlaňajška, keď štartoval prvýkrát v hlavnej súťaži. Po druhý raz v kariére vyhral na grandslamovej pôde päťsetový duel.

Pred zápasom si Molčan na Wawrinku veril. „Je to legenda tohto športu, vyhral tri grandslamy. Vedel som, že to bude veľmi náročný zápas, aj keď je pravda, že už to nie je ten Wawrinka, čo bol pred ôsmimi rokmi. Stále však má v tenise čo povedať,“ uviedol Molčan pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.

Do poslednej loptičky

„V zápase som bol veľmi blízko prehry, vo štvrtom sete som bol 3:5 dole. Vtedy som si povedal, že to musím zvládnuť a bojovať do poslednej loptičky. Na predchádzajúcich turnajoch som zo seba nedokázal dostať maximum, teraz som to musel zmeniť,“ dodal zverenec trénerov Mariána Vajdu, Karola Becka a kondičného Pavla Šmelu.

Molčana ani nepriaznivý vývoj nezlomil. „Bol som odhodlaný bojovať do konca. Štvrtý set som otočil, v piatom som mal 5:2 a výhodu dvoch brejkov. Stan začal hrať za tohto stavu extrémne agresívne, už som začínal mať opäť na mále. Som ale veľmi šťastný, že sa mi to podarilo dohrať do konca a postúpiť do druhého kola.“

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM