Tomáš Šuhajda Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie: Vieme, kde si pri Humennom môžete nazbierať medvedí cesnak!

S teplejšími dňami už začal rásť. Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Humenčanmi a spol. Ak si ho chcete nazbierať, netreba chodiť až tak ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie: Vieme, kde si pri Humennom môžete nazbierať medvedí cesnak!
Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Neďaleko Humenného

Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať ale nehľadať, zavítať môžete do jedného z dvoch kráľovstiev medvedieho cesnaku v našom okolí. Stačí sadnúť do auta alebo na bicykel a prejsť zopár kilometrov.

Tou prvou baštou medvedieho cesnaku je územie pod hradom Čičva smerom na Domašu. Medvedím cesnakom je priam posiate. Alebo druhá možnosť: Strážske. Tamojší mestský park. I tam ho je neúrekom.

Medvedí cesnak sa však pochopiteľne nachádza v menšom množstve aj na rôznych iných miestach. Ľudia majú svoje miestečka, kde ho zvyknú nájsť. V niektorých dedinách sa nachádza pri Laborci. Práve pri rieke sa už v týchto dňoch objavil trebárs v Brekove.

Podľa slov miestnych ale i podľa facebookových komentárov z vlaňajšej sezóny medvedieho cesnaku bolo možné na neho natrafiť aj napríklad v lese pod Krivošťankou, v obciach Ľubiša, Tovarné, Habura či dokonca: „V malom množstve ho nájdete aj celkom blízko, na Hubkovej,“ poznamenala Magdaléna.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM