Tomáš Šuhajda Rôzne

Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Humenné

Ocitli ste sa už v situácii, keď k vám dorazila návšteva zo vzdialenejších kútov krajiny alebo dokonca zo zahraničia a vy ste im mali poukazovať mesto? Alebo ste už aspoň rozmýšľali nad tým, kam by ste ich v takom prípade zaviedli? Pozrite si našich 10 tipov, čo sa v Humennom naozaj oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Humenné
Zdroj: TASR

Humenné je pre rodákov krásne mesto a tvrdia to aj mnohí turisti, ktorí sem už zavítali. Nachádza sa tu množstvo kultúrnych pamiatok, ale aj iné zaujímavosti a pozoruhodné miesta. My vám teraz prinášame výber desiatich z nich i keď vynechať niektoré nebolo vôbec jednoduché. Čo sa v Humennom rozhodne oplatí vidieť?

1. Socha dobrého vojaka Švejka

Legendárnou literárnou postavou, ktorá sa počas vojenského transportu zastavila na železničnej stanici v Humennom, nezačíname len tak náhodou. Socha osadená v roku 2000 sa nachádza pochopiteľne práve na stanici, a teda návšteva alebo turisti, ktorí do nášho mesta dorazia vlakom, môžu začať ihneď spoznávať. Autorom sochy je Humenčan Jaroslav Drotár.

2. Renesančný kaštieľ

Označovaný aj ako najväčšia dominanta mesta Humenné. V súčasnosti prechádza veľkou rekonštrukciou. Prvá písomná zmienka o tejto národnej kultúrnej pamiatke pochádza ešte z roku 1449. Dnes je sídlom Vihorlatského mú­zea.

3. Skanzen – expozícia ľudovej architektúry

Súčasťou Vihorlatského múzea je aj skanzen, ktorý je hneď neďaleko. Nachádza sa v ňom 15 drevených objektov. Tým najvýznamnejším je drevený chrám svätého Archanjela Michala z roku 1764.

4. Park mieru

Kaštieľ aj skanzen sa nachádzajú v Parku mieru, ktorý je sám takisto národnou kultúrnou pamiatkou. K videniu sú v ňom i zaujímavé dreviny vrátane vzácneho ginka. Tiene stromov v anglickej časti parku je možné potom vystriedať posedením pri žblnkotajúcich fontánach v jeho francúzskej časti.

5. Námestie slobody – centrum mesta

Presúvame sa ďalej ale len o pár metrov od parku, kde sa už pýši humenské námestie. V roku 2001 bola ukončená jeho rozsiahla rekonštrukcia. Okrem obchodov, reštaurácií či kaviarní sa v tomto srdci mesta nachádza aj Fontána lásky, vodná plocha s názvom Potok času, busta generála M. R. Štefánika či socha sv. Jána Nepomuckého.

6. Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých

Niekdajší františkánsky kláštor, dnes kostol zasvätený k úcte Všetkých svätých. Jeho súčasťou sú aj vitrážové okná akademického maliara Mikuláša Klimčáka, len nedávno zosnulého rodáka z Humenného. V kostole sú umiestnené telesné pozostatky sv. Bonifáca.

7. Kalvária

V tomto prípade je potrebný menší výstup po kopci, avšak rozhodne stojí to za to. Národnou kultúrnou pamiatkou sú už všetky kaplnky a celkom hore sa týči neoklasicistický kostolík Panny Márie Sedembolestnej z roku 1891.

8. Vojenské cintoríny

Súčasťou areálu mestského cintorína v Humennom sú aj dva vojenské cintoríny. Nemecký cintorín a národná kultúrna pamiatka Pamätný cintorín – Padlí sovietskej armády, uprostred ktorého sa nachádza pomník mohylovitého tvaru.

9. Pravoslávny chrám Cyrila a Metoda

Do nášho výberu sme sa rozhodli zaradiť aj Pravoslávny chrám Cyrila a Metoda, ktorý dotvára rôznorodosť veľkého množstva chrámových stavieb v našom meste. Stavali ho deväť rokov a bol vysvätený v roku 1999.

10. Promenáda pri Laborci

Desiatku uzatvárame prechádzkou po promenáde pri Laborci na Sídlisku III. Miesto, ktoré je popri Parku mieru azda tou najlepšou voľbou pre pohodové dlhé prechádzky a rovnako tak ho možno zaradiť aj medzi najromantickejšie miesta v Humennom.

Pozrite si teraz všetky tieto miesta v rovnakom poradí na fotkách v galérii.

FOTO: 10 miest v Humennom, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM