Tomáš Šuhajda Rôzne

Z diskutovaného pamätníka nateraz nič nebude. Vrátiť sa k tomu chcú po voľbách

Do volieb sa téma plánovaného pamätníka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Humennom riešiť nebude. Vyplýva to zo slov jedného z iniciátorov myšlienky Jána Mičovského.

Ilustračný obrázok k článku Z diskutovaného pamätníka nateraz nič nebude. Vrátiť sa k tomu chcú po voľbách
Zdroj: Dnes24.sk

Na tohtotýždňovom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Humennom vystúpil člen neformálneho zoskupenia občanov Príď a Poznaj, ktoré iniciovalo myšlienku realizácie pamätníka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v tomto meste. Práve tú chcel pred poslancami a ďalšími prítomnými obhájiť.

Zoskupenie tento pamätník chcelo podľa jeho slov mestu darovať, mal sa teda nachádzať na mestskom pozemku, konkrétne sa hovorilo o južnom námestí. Odhaliť ho chceli na druhé výročie vraždy novinára a jeho snúbenice (21. február).

Po voľbách

„Pripomínal by dvoch mladých ľudí, ktorí zomreli možno aj za nás, ktorí sme zvykli mlčať tam, kde bolo treba prehovoriť,“ poznamenal Mičovský.

„Viem, že tento nápad rezonoval v Humennom a nebolo by dobré, ak by sa s ním spájali tie invektívy, ktoré som zaznamenal, že tu niekto si chce robiť predvolebnú kampaň (dvaja z členov zoskupenia vrátane neho samotného kandidujú vo voľbách do NR SR, pozn. red.). A preto dovoľte, aby som vám oznámil a poprosil vás, aby ste nám teda tento pamätník umožnili darovať mestu, nie teraz, keď by túto myšlienku do istej miery znevážil politický zápas pred parlamentnými voľbami, ale až potom. Povedzme v marci, po voľbách, keď tieto vášne zaniknú,“ uviedol Mičovský.

Nevidí súvis

Na jeho slová zareagoval poslanec Ivan Hopta s faktickou poznámkou. „Ja nevidím žiadny súvis mesta Humenné so zavraždenými ľuďmi. Treba im vzdať úctu, ale ak teraz začneme stavať pamätníky každému, koho zavraždili, budeme tu mať celú aleju pamätníkov,“ uviedol.

Zdôraznil, že odcudzuje vraždu, ale nebude hlasovať za to, aby sa tu robil pamätník. „Prečo v iných mestách neurobili?“ pýtal sa Hopta, pre ktorého argument, že v Humennom boli jedni z prvých protestov Za slušné Slovensko, neobstojí.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Videli ste túto fotogalériu? V Humennom pred 2 rokmi osadili konštrukciu srdca, toľkoto zámkov lásky odvtedy pribudlo.

V Humennom pred 2 rokmi osadili konštrukciu srdca: Takto vyzerá dnes
5
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM