Rôzne

V roku 1904 vznikol v Humennom dobrovoľný hasičský zbor. Tradíciu chcú oživiť

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Humennom vyvíjal svoju činnosť s prestávkami od roku 1904 až do roku 2016.

Ilustračný obrázok k článku V roku 1904 vznikol v Humennom dobrovoľný hasičský zbor. Tradíciu chcú oživiť
Zdroj: Dejiny Humenného, Fedič a kol.

Po trojročnej odmlke sa o oživenie jeho tradície snaží súčasný predseda Michal Mihalík. Výzvu na vstúpenie do radov dobrovoľných hasičov, adresovanú mládeži, bývalým členom DHZ i profesionálnym hasičom, zverejnil na oficiálnej internetovej stránke mesta.

V čase svojho vzniku mal DHZ v Humennom, ako Mihalík uviedol na základe spomienok pamätníkov, 20 až 25 členov. Ich veliteľ nosil na klopni kabáta hasičský odznak s nápisom Dobrovoľný hasičský zbor Humenné v maďarčine.

„Hlavnou činnosťou hasičského zboru bolo vykonávať výcvik s ručnou, koňmi ťahanou striekačkou, robiť preventívnu činnosť v meste,“ doplnil s tým, že humenskí dobrovoľní hasiči sa na začiatku 20. storočia tešili veľkej priazni miestneho obyvateľstva.

„To, že hasiči mali vysoké uznanie u obyvateľstva, bolo vidieť aj na podujatiach, ktoré boli organizované hasičským zborom,“ uviedol. Išlo najmä o pravidelné hasičské bály. Humenský DHZ mal, ako tiež Mihalík pripomenul, vlastnú dychovú hudbu, s ktorou sa zúčastňoval i na medzinárodných súťažiach dychových kapiel.

V snahe o opätovné naštartovanie činnosti DHZ Mihalík okrem viac ako 100-ročnej tradície dobrovoľného hasičstva v Humennom poukazuje i na štátnu podporu, ktorej sa v súčasnosti DHZ dostáva.

„Vzhľadom na dotácie od štátu dobrovoľní hasiči aj v najmenších obciach majú vybudované hasičské zbrojnice, najmodernejšiu techniku a majú ľudí, hasičov, ktorí sú ochotní aj vo svojom voľne pomáhať spoluobčanom v núdzových situáciách,“ pripomenul.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Na hl. fotke: požiarna zbrojnica v Humennom postavená v roku 1934. Viac info o nej nájdete tu.

Videli ste? Fotky zo 70. rokov, v hlavnej úlohe Humenné.

Nenechajte si ich ujsť: Fotky zo 70. rokov, v hlavnej úlohe Humenné
8
Galéria
Zdroj: Okresný úrad Humenné
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM