Tomáš Šuhajda Rôzne

Strašiak, ktorý špatí Humenné: Budova rozostavanej hvezdárne chátra už celé roky!

Už celé roky strašidelne pôsobiaci objekt. Chátrajúca budova v Humennom. Strašiak, ktorý špatí okolie. Viete, o čom je reč? Dnes je táto rozostavba v rukách súkromnej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Strašiak, ktorý špatí Humenné: Budova rozostavanej hvezdárne chátra už celé roky!
Zdroj: Dnes24.sk

Vedeli ste, že Centrum voľného času (CVČ) je nástupnícka organizácia po Okresnom dome pionierov a mládeže (ODPaM)? Ten vznikol koncom päťdesiatych rokov a nespomíname ho iba náhodou. I keď jeho najpôvodnejšie priestory boli v kaštieli, neskôr dostal pre svoju činnosť dom s veľkou záhradou na Lipovej ulici. Po čase však tieto priestory boli prepustené Vihorlatskej hvezdárni.

Vybudovať sa tam totiž mala hvezdáreň a planetárium. Ako rekonštrukcia a prístavba bývalej budovy ODPaM. V roku 1988 sa s prácami aj začalo. Po dvoch rokoch stála hrubá stavba, no pre reštitúcie a dlhé roky trvajúci súdny spor bol projekt pozastavený. A aj keď bol neskôr na nejaký čas obnovený, nebolo naň dostatok financií. Zriaďovateľ Vihorlatskej hvezdárne – Prešovský samosprávny kraj (PSK) – sa napokon rozhodol objektu zbaviť.

Podľa hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej budovu predali súkromnej spoločnosti Chemkostav HSV. „Spoločnosť sa ako jediná prihlásila s ponukou do verejnej obchodnej súťaže, ktorá bola vypísaná v októbri 2008. Predaj za sumu 82 985 eur schválili poslanci Zastupiteľstva PSK na svojom rokovaní 1. júla 2009. Kúpna zmluva bola podpísaná 5. augusta 2009,“ ozrejmila V. Fitzeková.

Od spoločnosti Chemkostav HSV sme ešte koncom mája na otázku, aké plány má s týmto objektom a pozemkami dostali odpoveď, že majú vypracovaný projekt na realizáciu 41 bytových jednotiek a čakajú na výzvy z operačných programov, ktoré by boli vhodné na realizáciu projektu.

Tesne pred vydaním článku sme však na kataster portáli postrehli zmenu. Vlastníkom objektu aj pozemkov je dnes už spoločnosť SV Reality s.r.o. Tá o svojom zámere zatiaľ nechce informovať. Zo spoločnosti pre náš spravodajský portál nateraz prezradili len toľko, že majú nachystaný zaujímavý projekt pre Humenné.

A ako to na mieste v súčasnosti vyzerá? To si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Strašiak na Lipovej ulici v Humennom: Rozostavaná hvezdáreň špatí mesto
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM