Rôzne

Slová rodenej Humenčanky, z ktorých mrazí: Hrôzostrašné spomienky Edity Grosman!

Edita Grosman sa ako Friedmannová narodila v Humennom. Predtým, než sa vydala za spisovateľa Ladislava Grosmana, prežila koncentračný a vyhladzovací tábor.

Ilustračný obrázok k článku Slová rodenej Humenčanky, z ktorých mrazí: Hrôzostrašné spomienky Edity Grosman!
Zdroj: TASR

Edita Grosman bola v prvom transporte, ktorý pred 75 rokmi odišiel z Popradu do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. „Prvé strašidelné pocity prišli, keď nás dali do dobytčích vagónov. Keď sme prišli do Auschwitzu, bolo to v marci, bola zima, plno snehu. Naše pocity boli hrôzostrašné. Prišli esesáci s jednou žiletkou, s ktorou oholili neviem koľko dievčat.“ Manželka autora novely a scenára k Oskarom ocenenému filmu Obchod na korze Ladislava Grosmana to povedala vo výskumnej práci etnológa Martina Korčoka, ktorý sa venuje holokaustu.

Edita Grosman sa ako Friedmannová narodila v Humennom v roku 1924. Medzi súrodencami podľa nej vládla veľká súdržnosť a úcta voči rodičom. I susedské vzťahy boli dobré až do vzniku Česko-slovenskej republiky. Napriek tomu, že jej mama chcela, aby otec pre ňu a jej sestru vybavil papiere potrebné pre odchod do Maďarska, on rodinu rozdeliť nechcel. Aj keď zákony považoval za zlé, rešpektoval ich. Nakoniec sa Grosman dostala do prvého transportu.

„Strašidelný bol pocit, že sme stratili pocit ľudskosti. Uprostred práce sme vôbec nechodili na toaletu,“ spomína. V tábore dostala škvrnitý týfus. Najprv ona, potom jej sestra Lea. Tá sa však domov už nikdy nevrátila.

Napriek tomu, že v tábore ochorela aj na kostnú tuberkulózu, prežila a po vojne sa vydala za spomínaného spisovateľa. Problémy s nohou jej však zostali nastálo. „Tak potom som sa opýtala Laca. Lacko, povedz mi pravdu, vadí ti, že kulhám? A on mi na to odpovedal: "Keby ti duša kulhala, to by mi vadilo.“

Grosmanova novela Nevesta sa mala volať Tisíc panien. Názov mala niesť po dievčatách z prvého transportu. „Laco nazval tú Nevestu vlastne Tisíc panien. Áno, to mali byť dievčatá z prvého transportu, tisíc panien. Malo to reprezentovať prvý transport,“ uviedla.

V prvých transportoch, ktoré odchádzali zo Slovenska počas druhej svetovej vojny, boli mladé slobodné dievčatá a ženy vo veku od 16 rokov. Smerovali do koncentračného tábora Auschwitz. Úplne prvý bol vypravený 25. marca 1942 z Popradu a dievčatá z transportu boli vôbec prvými židovskými väzenkyňami v uvedenom tábore.

Titulná foto: archív 2012 – Edita Grosman

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM