Veronika Hunyadiová Správy

Počet havárií na potrubiach stúpa. Od novembra ich bolo viac ako dvadsať

Poruchy a havárie potrubí sa už v Humennom stali pravidlom.

Ilustračný obrázok k článku Počet havárií na potrubiach stúpa. Od novembra ich bolo viac ako dvadsať
Zdroj: Mesto Humenné

Stav zariadení distribučného systému centralizovaného zásobovania teplom v Humennom je kritický. Dôvodom je vysoký veko zariadení a ich opotrebenie. Väčšina zariadení výrazne prekračuje dobu svojej životnosti, je technicky zastaraná, skorodovaná. Mesto do tohto majetku od roku 2011 neinvestovalo a vznikol investičný dlh.

Počet havárií sa stále zvyšuje. Od novembra 2020 do marca 2021 ich mesto eviduje už viac ako 20.

Naposledy vznikol problém v utorok večer (23. 3.) na Sokolovskej ulici na Sídlisku II. Porucha ventilu obmedzila činnosť výmenníkovej stanice, čo malo za následok zhoršenie kvality dodávky teplej vody v priľahlej oblasti. V priebehu stredy má byť havária odstránená. Minulý týždeň vo štvrtok (18. 3.) sa zas opravoval únik vody na Školskej ulici.

Bude to drahé

Rekonštrukciu najkritickejších úsekov na troch vetvách horúcovodu vyčíslila Humenská energetická spoločnosť (HES) zabezpečujúca distribúciu tepla na takmer 4,4 milióna eur. Prvá etapa rozsiahlej rekonštrukcie tepelných rozvodov predbežne je ale podmienená úspechom pri uchádzaní sa o dotáciu z eurofondov. Informovali sme o tom v tomto článku.

Poslanci mestského zastupiteľstva v marci schválili aspoň investície do projektovej dokumentácie k plánovanej prvej etape rekonštrukcie distribučného systému. Použije sa na to 194 500 eur.

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM