Správy

Nový bytový dom v Humennom je hotový. Kedy začnú prideľovať byty?

Bytový dom na Sídlisku pod Sokolejom je hotový. Čaká sa na skolaudovanie.

Ilustračný obrázok k článku Nový bytový dom v Humennom je hotový. Kedy začnú prideľovať byty?
Zdroj: Mesto Humenné

Mestský bytový dom s 38 bytovými jednotkami na Sídlisku pod Sokolejom v Humennom, s výstavbou ktorého začala samospráva v auguste 2019, je v kolaudačnom konaní. Mesto predpokladá, že byty bude záujemcom prideľovať v apríli. Informoval o tom vedúci odboru správy majetku mestského úradu Slavomír Novák na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (10. 3.) v súvislosti so schvaľovaním výšky nájomného.

Spomedzi 38 bytov, ktoré vznikli v päťpodlažnom bytovom dome je desať jednoizbových, 18 dvojizbových a desať trojizbových.

Súčasťou výstavby bola aj priľahlá technická infraštruktúra vrátane 43 parkovacích miest. „Obstarávacia cena bytového domu je 2 142 150,73 e­ura,“ informovala dôvodová správa k schvaľovanému nájomnému s tým, že mesto na jeho výstavbu získalo jednorazovú dotáciu od štátu vo výške 721 630 eur, a tiež pôžičku od Štátneho fondu rozvoja bývania vo výške 1 277 830 eur. Rozdiel, 142 690,73 eura, financovala samospráva z vlastných zdrojov.

Výška nájmu

Pri určovaní výšky nájmu bralo mesto do úvahy výdavky súvisiace s obstaraním bytového domu, a tiež s jeho následnou prevádzkou. Pri odsúhlasených 2,70 eura na štvorcový meter tak výška nájomného v jednoizbovom byte predstavuje 118,45 eura, v dvojizbovom 141,18 eura a v trojizbovom byte 201,39 eura.

Na základe všeobecne záväzného nariadenia z roku 2019 bude mesto byty v novej bytovke prideľovať podľa poradovníka, v ktorom je aktuálne 75 žiadateľov o pridelenie mestského bytu. Samospráva dosiaľ na území mesta evidovala 702 mestských nájomných bytov. „K prideľovaniu bytov by sa malo pristúpiť v priebehu mesiaca apríl. Momentálne aktualizujeme poradovník, preverujeme splnenie podmienok," dodal Novák.

„Pred dvoma týždňami sme mali výjazdové zasadnutie bytovej komisie. Byty sú veľmi pekne pripravené, priestranné, presvetlené, majú veľké balkóny, je tam výťah. Uchádzači musia spĺňať všetky podmienky a preukázať príjem. Vo všeobecne záväznom nariadení je tiež uvedené, že vopred musia zložiť šesťmesačný depozit," vysvetlil Jozef Mocák, poslanec a predseda bytovej komisie.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM