Tomáš Šuhajda Rôzne

Počasie vyháňa ľudí do prírody: Toto ste o Hubkovej možno nevedeli!

Príroda sa už prebudila, slnko pekne svietilo... Vonku bol naozaj krásny čas. Toľko ľudí v rovnakej chvíli, sa nedalo už dlho na Hubkovej stretnúť. Ako práve cez uplynulý víkend.

Ilustračný obrázok k článku Počasie vyháňa ľudí do prírody: Toto ste o Hubkovej možno nevedeli!
Zdroj: Dnes24.sk

Mladé páriky na výlete, seniori na zdravotnej prechádzke, bežci, cyklisti a aj celé rodinky nevynímajúc ich najmladších členov. Na Hubkovej bolo možné cez víkend stretnúť ten najpestrejší možný výber populácie.

Pri pojme Hubková si mnohí Humenčania predstavia v prvom rade rekreačné stredisko pri meste – lesopark s rybníkmi, miestami na opekačky či chatou a pamätníci stále nemôžu zabudnúť ani na obľúbenú reštauráciu, ktorá stála na jej okraji kedysi, predtým než vyhorela. Neďaleko toho miesta si dnes nejde nevšimnúť novú stavbu s názvom Letná koliba Hubková. Vyzerá to na návrat reštauračných služieb. Viac si môžete prečítať tu.

Hubková však predstavuje aj oveľa rozsiahlejšie územie, ktoré sa rozprestiera severne od Humenného až po obce Nižné Ladičkovce a Sopkovce. Prečítajte si teraz niekoľko zaujímavostí vybratých z informačného materiálu Hubková – Natura 2000, ktorý vydala Štátna ochrana prírody SR v spolupráci so Správou CHKO Východné Karpaty.

  • Hubková predstavuje územie európskeho významu. Patrí tak do sústavy Natura 2000 – chránených území členských krajín Európskej únie.
  • Zasahuje do katastra až 11 obcí: Humenné, Brestov, Gruzovce, Kochanovce, Ľubiša, Nižné Ladičkovce, Ohradzany, Slovenská Volová, Sopkovce, Udavské a Veľopolie.
  • Najvyšším bodom je kóta Petočová s nadmorskou výškou 378 metrov nad morom.
  • Zo vzácnych živočíšnych druhov je Hubková domovom okrem iných pre orla krikľavého, sovu dlhochvostú, vretenicu obyčajnú či salamandru škvrnitú.
  • Podľa odborného materiálu je možné stretnúť aj šelmy ako vydru riečna či dokonca vlka dravého.
  • Medzi hlavné negatívne vplyvy sú v materiáli radené lesnícka činnosť, pri ktorej sa pôvodné prirodzené lesy nahrádzajú nepôvodnými drevinami, výstavba zvažníc na nestabilnom flyšovom podloží, ale aj neusmernená vyššia návštevnosť územia spojená so zakladaním ohnísk, hlavne v blízkosti mesta Humenné.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM