Tomáš Šuhajda Rôzne

Operný spevák známy aj v zahraničí: Spojil sily s humenským hudobníkom v špeciálnom projekte, ROZHOVOR

Vianočný koncert Igora Kucera a Humenčana Petra Uhera si budete môcť vypočuť v Humennom 29. decembra.

Ilustračný obrázok k článku Operný spevák známy aj v zahraničí: Spojil sily s humenským hudobníkom v špeciálnom projekte, ROZHOVOR
Zdroj: Archív Igor Kucer

Igor Kucer sa narodil v neďalekom Svidníku. Dnes je z neho operný umelec, ktorý okrem iného pôsobil ako sólista v Kyjeve, Brne a spája ho aj spolupráca so Štátnou operou Praha, Kyjevskou filharmóniou, Symfonickým orchestrom rozhlasu a televízie v Moskve, Košickou filharmóniou, Plzeňskou filharmóniou, komorným orchestrom Virtuosi di Praga, Musica Minorem orchestrom Štátnej opery v Budapešti (Failoni orchestra) či so 100 členným cigánskym orchestrom z Budapešti.

Okrem koncertných aktivít doma či v Česku sa predstavil aj v Mexiku, Japonsku, Taliansku, Ukrajine, Rusku, Poľsku, Maďarsku, Anglicku, Španielsku a Nemecku. V súčasnosti sa venuje aj projektom spájajúcim rôzne žánre.

Najnovšie spojil svoje sily s Humenčanom Petrom Uherom v projekte Vianočné intermezzo. Výsledok si budete môcť pozrieť a vypočuť aj u nás v Humennom. Viac v rozhovore s Igorom Kucerom.

Na Ukrajine ste absolvovali Akadémiu múzických umení P. I. Čajkovského a pôsobili ste aj ako sólista divadla P.I.Čajkovského. Čím vás zlákal Kyjev?

Do Kyjeva som sa dostal takpovediac osudovo,keď som tam odišiel ako poslucháč VŠMU na stáž ešte ako huslista a vrátil som sa naspäť ako operný spevák…-:)

Okrem Kyjeva ste sa ako operný spevák fungovali aj v Brne, Prahe či v Košiciach. Vnímajú ľudia v týchto mestách operu rozdielne?

Myslím si, že ju vnímajú rovnako.Jedine v čom je obrovský rozdiel je úroveň umeleckého zázemia (orchester,zbor atď.) v jednotlivých divadlách.

Aj vaše koncertné aktivity vás zaviedli do rôznych kútov sveta. Predstavili ste sa v Mexiku aj Japonsku. Kde ste zažili najlepšie publikum?

Viete,ono sa to veľmi ťažko porovnáva. Každé publikum má svoje špecifiká a rozdielne podáva svoje emócie. Ak by som mal charakterizovať mexické, tak by som povedal, že je veľmi emocionálne a na naše pomery oveľa viac spontánne. Naproti tomu japonské publikum sa nám Európanom môže javiť trochu viac zdržanlivé v prejave emócií, ale to všetko vychádza práve z ich kultúry a spôsobu komunikácie.

Ktorá krajina ako taká na vás najviac zapôsobila?

Uf, to je veľmi ťažká otázka. Všade nájdete niečo čo vám bude inde chýbať. Ale možno práve táto rôznorodosť robí tento svet takým unikátnym. Ak by som však mal niektorú krajinu vyzdvihnúť z mojej koncertnej skúsenosti, tak by to bolo asi Mexiko.

V súčasnosti sa venujete aj projektom spájajúcim rôzne hudobné žánre. V spájaní žánrov sa vyžíva aj humenský hudobník Peter Uher. Bol toto dôvod, ktorý vás dal pracovne dokopy?

Dá sa povedať, že áno. Ja som Peciho Uhera spoznal na základe odporúčania pre projekt Andy Warhol- Piesne mojej matky Júlie, ktorý sme v tej dobe realizovali a dávali vlastne dokopy kapelu na turné do USA. Keďže tento projekt je hudobne veľmi špecifický, vyžaduje si žánrovo výraznú flexibilitu zo strany muzikantov. V Pecim som ju okamžite našiel a časom sme spolu zistili, že si muzikantsky a hlavne ľudsky sedíme, čoho výsledkom je spolupráca aj na iných projektoch.

Pripravili ste spolu koncert Vianočné intermezzo. Čo od toho očakávať?

Sviatočný večer plný hudobných prekvapení, kde zaznejú tradičné veci v možno tak trošku netradičnom prevedení.

Kedy a kde budete koncertovať v Humennom?

Bude to 29. decembra o 18:00 hod. v priestoroch History Art & Music Club.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Cestári v kraji rozšírili vozový park o 13 nových posypových vozidiel. Pozrite si fotogalériu.

FOTO: Cestári v kraji rozšírili vozový park o 13 nových posypových vozidiel
6
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívna

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM