Aktualizované Správy

Obce v okrese Humenné odstraňujú následky povodní, pomáhajú hasiči aj vodohospodári

Voda narobila škody v Humennom aj v ďalších obciach na východe.

Ilustračný obrázok k článku Obce v okrese Humenné odstraňujú následky povodní, pomáhajú hasiči aj vodohospodári
Zdroj: Mesto Humenné

Následky búrok, ktoré v utorok (18.8.) zasiahli východné Slovensko, odstraňovali hasiči v Humennom a okolitých obciach aj v stredu (19.8.) ráno. Potvrdil to operačný dôstojník prešovského krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru.

„Pokračuje to aj dnes (19.8.) čerpaním, máme toho dosť. Nie je to v takom rozsahu ako včera, ale volajú nám ľudia najmä z Humenného, že majú zatopené záhrady a pivnice,“ povedal.

Hasiči boli k zásahom v utorok večer povolávaní od 17.00 h, z poslednej akcie sa vrátili o 22.30 h. „Dobrovoľníci odčerpávali vodu do rána, do 4.00 h. Bolo to Humenné, ale aj okolité obce,“ uviedol.

Okrem obcí v Humenskom okrese pomáhali hasiči s odčerpávaním vody aj v obci Pichne v okrese Snina a v Milpoši v Sabinovskom okrese.

Hrozba povodní trvá

Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Bocáka vyhlásili v utorok tretí stupeň povodňovej aktivity obce Milpoš (okres Sabinov), Pichne (okres Snina) a Gruzovce (okres Humenné). Tretí stupeň platí naďalej aj v meste Humenné

Druhé stupne povodňovej aktivity sú vyhlásené v obciach v humenskom okrese, vo Víťazovciach, Sopkovciach, Ohradzanoch, v obciach Brestov, Nižné Ladičkovce, Myslina, Závadka.

Vyhlásené stupne sa podľa Bocáka môžu počas dňa meniť, a to v závislosti od aktuálnej hydrologickej situácie a vykonaných zabezpečovacích prác.

Pri bezprostredných zabezpečovacích prácach v utorok v teréne zasahovalo 55 vodohospodárov s 35 kusmi techniky.

„Na stabilizáciu svahov sa použilo 300 ton lomového kameňa,“ dodal Bocák. Vodohospodári vyšli do teréne aj v stredu (19.8.) ráno, a zabezpečovali miesta, kde to v utorok vplyvom vysokej vody nebolo možné.

Rizikom Brestovský rybník

Ako uviedol riaditeľ OR HaZZ Humenné Marek Pavlov, najväčší problém pre Humenné predstavuje rybník v Brestove.

„Je to z pohľadu geografického, keďže južne po sklone svahu pri obci sa nachádza Humenné. Stredný rybník je naplnený, panuje obava, že by mohlo dôjsť k porušeniu hrádze. Veľkokapacitným čerpadlom s výkonom 50 m3 situáciu riešime, zapĺňame spodný rybník, ktorý prietok zvláda, aby Humenné ohrozené nebolo,“ vysvetlil Pavlov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM