Rôzne

Nielen Humenné, aj Snina si pripomína 700. výročie: Ako budú oslavovať susedia?

Snina si v tomto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Rovnako, ako aj naše mesto. Čo majú susedia v rámci osláv naplánované?

Ilustračný obrázok k článku Nielen Humenné, aj Snina si pripomína 700. výročie: Ako budú oslavovať susedia?
Zdroj: TASR

Ako uviedol primátor Sniny Štefan Milovčík, hlavným cieľom tejto spomienky je predovšetkým to, aby boli obyvatelia mesta právom hrdí na jeho históriu i súčasnosť. „Aby sme viac vstrebali to, že žijeme pod Sninským kameňom už 700 rokov oficiálne,“ vysvetlil s tým, že je to určite oveľa dlhšie. Tvrdí, že keď prechádzali mnísi z Poľska cez priesmyk pohoria Vihorlat do Mukačeva, kopec, na ktorom sa týčili dve skalné bralá, im nápadne pripomínal horu Sinaj. „Odvtedy sa to začalo formovať až do dnešného názvu Snina,“ dodal.

Prvá oficiálna časť osláv začne 16. januára slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva, ktorého súčasťou bude predstavenie legendy o meste, uvedenie pamätnej knihy a historický zápis do kroniky ako odkazu pre budúce generácie. Ten umiestnia na námestí v symbolickom Sninskom kameni.

„Zaujímavosťou bude, že z nádvoria kaštieľa vypustí 700 sninských detí 700 balónov, ktoré budú niesť 700 odkazov pre deti celého sveta,“ informovala v tejto súvislosti hovorkyňa radnice Eva Mihaliková.

Oslavy budú v meste pokračovať v júni, ale aj v septembri, kedy sa uskutočnia Dni mesta. Počas nich by podľa slov Milovčíka chceli otvoriť ihrisko s umelou trávou v areáli mestského futbalového štadióna.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM