Rôzne

Hľadá nové materiály i možnosti v tvorbe: Humenčan posúva hranice keramikárstva

Humenčan Ľubomír Ontkóc považuje hľadanie nových materiálov a možností v tvorbe, ale i využívanie chýb v tvorbe keramiky za základné východiská svojej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Hľadá nové materiály i možnosti v tvorbe: Humenčan posúva hranice keramikárstva
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Humenčan Ľubomír Ontkóc (30) posúva hranice keramikárstva. Pri tvorbe predmetov taví žulu i dalšie horniny vulkanického pôvodu. Uviedol to počas vernisáže trojgeneračnej výstavy vo Vihorlatskej knižnici v Humennom v utorok 24. septembra.

Absolvent Vysokej školy výtvarného umenia v Bratislave v odbore úžitkové umenie – keramika sa vo svojej tvorbe za posledných päť rokov venuje takmer výlučne práci so žulou a jej podobným horninami. Ako povedal, hľadanie nových materiálov a možností v tvorbe, ale i využívanie chýb v tvorbe keramiky považuje za základné východiská svojej tvorby. V snahe o prekročenie hraníc „tradičného“ objavil kameň. „Bol doteraz nemenný, pevný a dal sa jedine obrusovať a uberať z neho,“ vysvetlil Ontkóc.

"Kameň, žulu, respektíve rôzne vulkanické horniny tvarujem v keramickej peci a týmto teplom som ich schopný tvarovať a formovať do mnou požadovaných tvarov,“ uviedol Ontkóc s tým, že pre svoju tvorbu používa prírodné žulové dosky. Výsledkom takýchto zákrokov je, že hornina mení nielen tvar, ale i farebnosť.

Ontkóc je autorom úžitkovej keramiky, výroba rýdzo umeleckých predmetov mu je cudzia. Vyskúšal si ju len počas študijnej stáže v Poľsku. „Všetky moje objekty majú charakter úžitku, aj keď sa niekedy pohybujú na hranici úžitkovosti a umeleckosti. To, či už sú prakticky úplne použiteľné, to už nechám na užívateľovi, ale z mojej strany sa používať dajú,“ prezentoval svoje umelecké predmety.

Výber z Ontkócovej tvorby je možné do konca októbra vidieť na poschodí Vihorlatskej knižnice v rámci trojgeneračnej výstavy 30+70=100, na ktorej sú okrem jeho keramiky prezentované diela insitnej tvorby jeho otca (70) a deda (nedožitých 100).

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Videli ste túto fotogalériu? Srdce Humenného na archívnych fotkách…

Spoznávate ho? Prinášame vám archívne fotky humenského námestia
10
Galéria
Zdroj: Dejiny Humenného, Fedič a kol.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM