Rôzne

Fabiánov veľký úspech: Organista zo ZUŠ Humenné na najvyššom stupni víťazov!

Žiak humenskej ZUŠ-ky Fabián Greš sa prvýkrát zúčastnil celoštátnej Súťaže mladých organistov v Námestove.

Ilustračný obrázok k článku Fabiánov veľký úspech: Organista zo ZUŠ Humenné na najvyššom stupni víťazov!
1
Galéria
Zdroj: Peter Franko

A svojím mimoriadnym hudobným nadaním a náročným súťažným repertoárom zaujal trojčlennú odbornú porotu. V silnej konkurencii súťažiacich v prvej kategórii s najvyšším bodovým ohodnotením obsadil prvé miesto! Je to zároveň aj opäť ďalší veľký úspech pedagóga organového oddelenia Petra Franka zo ZUŠ na Mierovej ulici v Humennom.

Súťaž sa konala v majestátnom chrámovom prostredí kostola sv. Šimona a Júdu v spolupráci s mestom Námestovo a farským úradom. „V prvý deň súťaže sme mali vyhradený čas na registráciu skladieb pri organe a oboznámenie sa s nástrojom a na druhý deň prebiehala už samotná súťaž,“ priblížil Peter Franko. Súťaže sa zúčastnilo 13 žiakov z ôsmich ZUŠ Slovenska od Humenného až po Nitru.

„Fabiánov výkon bol hodnotený veľmi kladne. Úspech na súťaži predpokladá okrem kvalitného pedagogického vedenia aj talent žiaka, jeho obrovskú vôľu, ctižiadosť, ochotu pracovať a disciplínu. Tieto atribúty nie sú Fabiánovi vôbec cudzie,“ poznamenal P. Franko.

Súťaž mladých organistov bola a stále je zaujímavým príspevkom do mozaiky hudobných podujatí Slovenska. Tohto roku išlo už o 16. ročník tohto podujatia.

„Zo súťaže sme odchádzali umelecky emotívne naladení, s vedomím, že organové umenie žije a má svojich oddaných, naozaj zanietených nielen študentov ale aj pedagógov a podporu školy, rodiny a okolia. Boli sme nielen v krásnej oravskej prírode s nádhernými horami, hustými lesmi, nad ktorými sa týči impozantný oravský zámok, ale stretli sme predovšetkým ľudí s dobrým a láskavým srdcom a dušou,“ uviedol hudobný pedagóg.

Fabián pravidelne hráva aj na koncertoch ZUŠ, napr. v decembri na Vianočnom koncerte a nedávno v rámci 58. HHJ sa predstavil verejnosti aj tromi efektnými skladbami. Jeho snaženie a talent je korunované aj ďalším úspechom, a to prijatím na štúdium hry na organe na košickom konzervatóriu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Organista Fabián Greš so svojím pedagógom Petrom Frankom
1
Galéria
Zdroj: Peter Franko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM