Aktualizované Rôzne Správy

Do sporu Chemes vs. Nexis Fibers zasiahlo ministerstvo hospodárstva: Trestné oznámenie!

Rezort hospodárstva podal v stredu trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Ilustračný obrázok k článku Do sporu Chemes vs. Nexis Fibers zasiahlo ministerstvo hospodárstva: Trestné oznámenie!
Zdroj: TASR

Dôvodom je situácia v súvislosti s firmou Chemes, a. s., Humenné, ktorá napriek súdnemu opatreniu neobnovila dodávky energií pre spoločnosť Nexis Fibers. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v utorok (28.4.) vyzval predstaviteľov Chemes, aby dodávky energií vo svojom priemyselnom parku znovu sprístupnili. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Pohľad ministerstva

„Žiaľ, táto spoločnosť absolútne ignoruje súdne opatrenie, v ktorom je jasne uvedené, že nesmie odstaviť Nexis Fibers od energie. Teraz môže skončiť na ulici všetkých 400 ľudí, ktorí tam pracujú. Je to jasný príklad nerešpektovania súdu, a preto som sa rozhodol konať,“ zdôvodnil Sulík podanie trestného oznámenia.

MH SR pripomenulo, že Chemes Humenné vlastní priemyselný park, v ktorom sídli firma Nexis Fibers. Tá musela po odstavení od energií prerušiť výrobu, hoci spoločnosť získala 14. apríla záväzné neodkladné opatrenie súdu, ktorý uložil spoločnosti Chemes povinnosť zabezpečiť nerušenú a priebežnú dodávku energií a médií na základe týždenných zálohových platieb. To sa však podľa rezortu hospodárstva nestalo a zamestnanci Nexis Fibers zostali od 20. apríla doma, pričom poberali 60 % platu. Spoločnosť následne ohlásila hromadné prepúšťanie, ktoré by sa malo týkať všetkých takmer 400 zamestnancov.

O čo ide v spore?

Dôvodom ukončenia výroby v humenskom podniku sú spory medzi spoločnosťami Nexis Fibers a Chemes Humenné, týkajúce sa úhrad za energie a tiež neuhrádzanie veriteľských splátok. Vlastník priemyselného parku a zároveň výrobca energií Chemes tvrdí, že mu jeho nájomca neplatí za odoberané energie a médiá celé fakturované sumy, vláknarská spoločnosť nesúhlasí s cenami za dodávané komodity.

Rokovanie na radnici

Spor medzi spoločnosťami sa v piatok (24. 4.) pokúsil urovnať primátor Humenného Miloš Meričko, ktorý sa zhostil funkcie mediátora a viac ako štyri hodiny rokoval so zástupcami oboch spoločností. „Dohoda je, že spoločnosť Nexis Fibers pripraví návrh dohody pre stranu Chemes a v priebehu víkendu sa tím Chemesu bude zaoberať týmto návrhom dohody a v pondelok by mal byť konečný verdikt vynesený,“ zhodnotil po stretnutí výsledok rokovaní.

Čo teraz?

Ako vyplýva z vyjadrenia výkonného riaditeľa Nexis Fibers Jána Kučeravého, spoločnosť sa snaží hromadnému prepúšťaniu predísť a pozastavenú výrobu opäť spustiť. „Máme dohodnuté mítingy so štátnymi predstaviteľmi, ktorých budeme žiadať o pomoc,“ informoval v utorok s tým, že spoločnosť bude zároveň pripravovať vyjadrenie k poslednému protinávrhu firmy Chemes Humenné.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Na ilustračnej snímke: Richard Sulík, minister hospodárstva

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM