Tomáš Šuhajda Rôzne

Čaká nás najromantickejšia noc: Humenský hvezdár radí, kde si ju užiť najlepšie

Zažite najromantickejšiu noc roka na vlastné oči. Z neba budú "padať hviezdy". Vieme, odkiaľ toto nebeské divadlo sledovať.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najromantickejšia noc: Humenský hvezdár radí, kde si ju užiť najlepšie
Zdroj: TASR

Už čoskoro nastanú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeíd. „Maximum Perzeíd sa v tomto roku podľa modelov očakáva 12. augusta počas svetlého dňa, takže pre našinca je vhodné pozorovať počas noci z 11. na 12. augusta,“ uviedol pre Humenné 24 odborný pracovník Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Peter Mikloš.

Aké miesto si vybrať?

Podľa jeho ďalších slov, pozorovanie bude v prvej polovici noci negatívne ovplyvňovať Mesiac, ktorý mierne presvetlí oblohu a prežiari slabšie meteory. „Perzeidy sú však vo všeobecnosti známe jasnejšími a rýchlymi meteormi,“ doplnil P. Mikloš.

Ako ďalej prezradil, z dôvodu presvetlenia oblohy umelými zdrojmi svetla – ako sú pouličné osvetlenie, bilboardy, nákupné centrá a podobne – je vhodnejšie vybrať si pozorovateľské stanovište mimo mesta. „Inak možno meteory pozorovať prakticky z akéhokoľvek miesta s vhodným – rovinatým horizontom,“ poradil odborník.

Nakoľko tak meteory môžeme bez problémov sledovať hocikde, kde je vhodný obzor a málo svetelného znečistenia, Vihorlatská hvezdáreň neorganizuje žiadne pozorovanie pre verejnosť zamerané špeciálne práve na ne.

Nie sú to hviezdy

Meteor je často ľudovo označovaný aj ako padajúca hviezda, no v skutočnosti o žiadnu hviezdu nejde. „Ide o svetelnú ionizačnú stopu, ktorá v atmosfére ostáva zvyčajne len na krátku chvíľku po vniknutí meteoroidu do zemskej atmosféry a jeho zániku zhorením vplyvom trenia,“ objasnil P. Mikloš.

Chystáte sa aj vy na nejaké pekné miesto v prírode, kde si chcete vychutnať toto nebeské divadlo? Prípadné zábery z oblohy nám nezabudnite poslať na humenne@global24.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM