Správy

Ako dopadla analýza odpadu v Snine? Výsledok vás možno prekvapí

V zmesovom odpade často končí aj to, čo by sa mohlo separovať. Čo najčastejšie vyhadzujú obyvatelia Sniny?

Ilustračný obrázok k článku Ako dopadla analýza odpadu v Snine? Výsledok vás možno prekvapí
4
Galéria

Až štvrtinu zmesového komunálneho odpadu (ZKO) vyprodukovaného obyvateľmi mesta Snina tvorí jedlo a biologicky rozložiteľný odpad (BRO). V separovaní ďalších zložiek sú však Sninčania zdatní. Vyplýva to z analýzy odpadu, ktorú si dalo mesto vypracovať.

Analýzu zmesového komunálneho odpadu v Snine zrealizovali počas dvoch dní uprostred októbra na základe vzoriek odpadu spolu z 50 kusov zberných nádob z rodinných domov, bytových domov a od podnikateľských subjektov.

Sninčania majú rezervy najmä v zhodnocovaní jedla.

U podnikateľských subjektov tvorilo jedlo 9,3 %, v individuálnej bytovej výstavbe 15,2 % a v bytovej výstavbe až 39,92 % všetkého odpadu. Spoločnosť JRK Slovensko, ktorá analýzu vykonala, zároveň poukazuje na skutočnosť, že takzvaný „zelený“ biologicky rozložiteľný odpad tvorí v zmesovom odpade len nepatrnú časť. „Nízke množstvo biologicky rozložiteľného odpadu je spôsobené dobrou osvetou a zabezpečením infraštruktúry na zber tohto odpadu a následné spracovanie v kompostárni,“ zhodnotila.

Vedú plienky

Z ďalších separovateľných zložiek odpadu predstavujú najväčší podiel „ostatné“ plasty (11,94 %), výrazne je zastúpený i papier (9,31 %) a päťpercentnú hranicu prekračujú i sklo a textil.

Naopak, Sninčania sú zdatní v separovaní PET plastov, kovov a obalov z viacvrstvových kombinovaných materiálov (VKM). Ich podiel v ZKO je menší ako dve percentá. Najzastúpenejším neseparovateľným odpadom boli plienky. Ich pomer v rámci zmesového odpadu za celé mesto predstavuje 10,77 %.

Dôležité kompostovanie

by sa výdavky samosprávy za skládkovanie komunálneho odpadu v budúcnosti dramaticky nezvyšovali, spoločnosť radí sústrediť sa na biologicky rozložiteľný a kuchynský odpad.

Do individuálnej bytovej výstavby preto navrhuje distribuovať domáce kompostéry a do lokalít s bytovou výstavbou zabezpečiť službu zvozu takéhoto odpadu. Dobrým riešením v oblasti odpadovej politiky je podľa spoločnosti aj zavádzanie množstvového poplatku za komunálny odpad.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM