Tomáš Šuhajda Rôzne

Aké autá brázdili humenské cesty za socíku? Neboli to len škody a lady, na tomto jazdili papaláši

Dnes vídame na humenských cestách najrôznejšie autá. Množstvo rôznych značiek, typov, farieb. Keď sa presunieme do obdobia socializmu, u väčšiny sa vynorí obrázok: škoda, škoda, lada... Pozreli sme sa však s pamätníkmi detailnejšie na to, ako to vyzeralo na humenských cestách vtedy.

Ilustračný obrázok k článku Aké autá brázdili humenské cesty za socíku? Neboli to len škody a lady, na tomto jazdili papaláši
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že prím hrali v Humennom a rovnako aj všade inde v rámci našej krajiny za socíku škodovky, netreba polemizovať. Keď ste sa pozreli na cestu, boli všade. Legendárnou bola bezpochyby najmä Škoda 1000 MB, ktorá prišla na trh v 60-tych rokoch. V 80-tych rokoch to boli Škoda 105, 120, 125, 130…

V úlohe bavorákov…

O niečo zriedkavejšie bolo vídať na cestách v našom meste ruské lady, predtým žiguli. „Boli drahšie ako škodovky a boli aj menej dostupné,“ objasňuje pamätník Ján s tým, že z Ruska sa k nám dovážali tiež napríklad moskviče.

„A potom ešte volgy. Tie boli väčšie a ešte drahšie. Jazdili na nich papaláši, kupovali sa hlavne do firiem,“ spomína ďalej Ján. Ešte „väčší“ papaláši jazdili podľa neho na českej Tatre 603 a jej nasledovníčke 613.

No nielen z Ruska sa k nám za socíku dovážali automobily. Nič výnimočným nebolo zbadať na ceste i nemecké trabanty či wartburgy. Trabanty boli pritom vtedy tie najlacnejšie vozidlá na našom trhu. „Jazdili u nás i rumunské dacie, poľské fiaty a autá sa dali kúpiť i v Tuzexoch. Spomínam si na talianske fiaty, renaulty, či francúzsku značku Simca, dnes už ani neexistuje,“ hovorí ďalší pamätník Jozef.

Poradovníky

Podľa jeho slov však kúpiť si automobil nebolo možné len tak. Fungovali poradovníky, na auto bolo potrebné čakať a niekedy to trvalo aj mesiace či roky! „Koncom 80-tych rokov začala Škoda vyrábať Favorit, toto bol podľa mňa výrazný prelom čo sa týka osobných áut u nás,“ zakončil Jozef.

Foto: rok 1980 a pohľad na parkovisko pred Chemlonom, zdroj: archív Vihorlatského múzea v Humennom.

Môže vás zaujímať:

Mliečny bar, Kovo… 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Humennom

Otváranie obchodného domu, výstavba tržnice, autá na námestí… FOTKY z Humenného, ktoré vás vrátia v čase!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM