Ľubomír Hudačko Kultúra

Obľúbené podujatie už klope na dvere: 10 vecí, ktoré si osvojte pred Dobrým festivalom

Fanúšikovia muziky sa už tešia na štart 10. ročníka Dobrého festivalu rovnako ako aj jeho organizátori. Čo je pred jeho začiatkom dobré vedieť?

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené podujatie už klope na dvere: 10 vecí, ktoré si osvojte pred Dobrým festivalom
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na Delni už v piatok odštartuje 10. ročník Dobrého festivalu. Zrhnuli sme do desiatich bodov, čo pred začiatkom tohto známeho podujatia je dobré vedieť.

1. Program

Čaká nás mimoriadne pestrý program. Prvýkrát Delňa zažila túto udalosť pod hlavičkou Dobrého festivalu v roku 2007, písal sa vtedy 0. ročník. Odvtedy sa na pódiách vystriedalo veľké množstvo účinkujúcich, na ktorých nadviaže tohtoročná bohatá ponuka. Tentoraz vystúpia také esá ako Sepultura, LP, či David Hasselhoff, ale fanúšikovia sa môžu tešiť aj na Horkýže Slíže, Zónu A, Slobodnú Európu, Čechomor, Prídu i Peter Nagy, Zuzana Smatanová, Xindl X, Peter Bič project či domáci IMT Smile. Zmena programu je však vyhradená a program môže byť kedykoľvek predmetom zmien.

2. Doprava

Organizátori v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Prešov pripravili pre návštevníkov festivalu kyvadlovú dopravu a tak sa bude možné dostať do/z areálu po 21:00 dokonca každých 10 minút. Kyvadlová doprava bude premávať vo všetky tri festivalové dni od 16:00 do 02:30, v nedeľu do 01:00 hod.

Pravidelné spoje na linkách č. 28, 33 a 45 doplní špeciálna okružná linka X – Dobrý festival na trase Delňa – Petrovianska – Košická – Železničná stanica – Kuzmányho – Rusínska – Arm. Gen. Svobodu – Švábska – Jesenná – Delňa, pričom na zastávke Železničná stanica sa nastupuje v smere do centra mesta. Potrebné je však si zakúpiť štandardný cestovný lístok.

3. Počasie

Téma, ktorá hýbe touto akciou každý rok. Vlani počas tohto známeho hudobného podujatia nepršalo ani jeden deň. Predpovede počasia však najpriaznivejšie tentoraz nie sú. Podľa predbežných informácií to vyzerá tak, že pršiplášte sa nám tentoraz zídu. Bez dažďových kvapiek sa javí nateraz len nedeľa. Verme však, že spomínaných kvapiek nebude mnoho a ak aj sa vyskytnú, na dobrej nálade to nikomu neuberie.

4. Čo priniesť

Toho, čo si prineste z domu je skutočne minimum. Doma si môžete pripraviť niečo pod zub a v prípade, že to dovolí počasie aj deku na sedenie. V prípade horšieho počasia nezabudnite na pršiplášť a pevnú obuv. Povinnosťou je mať platnú vstupenku zakúpenú u autorizovaného predajcu.

5. Čo nechať doma

Toho, čo nechať doma je oveľa viac. Určite si z domu neberte dáždnik. Na festival nepatrí z rôznych dôvodov od komfortu až po bezpečnosť. Pred vstupom do areálu vám kontrolou neprejdú ani žiadne nápoje a fľaše. Samozrejmosťou je, že si nenoste ani žiadne predmety, ktoré môžu byť považované za zbraň. Do areálu nenoste ani plechovky, horľaviny a pyrotechniku. Neodporúča sa doniesť si ani cenné veci. V detskom kútiku a všetkých uzatvorených priestoroch a teda krytých stanoch platí aj zákaz fajčenia.

6. Aplikácia

Vychytávka na tento rok je v podobe aplikácie Tripasky. Získate s ňou všetky informácie o programe zdarma do svojho mobilu, nájdete svojich kamarátov na prehľadnej mapke a môžete spoznať nových ľudí. Aplikácia slúži ako sprievodca festivalom aj mimo neho, keďže ponúka zoznam tých najlepších aktivít a eventov v okolí. Tripasky Local Experience je už 2 roky dostupná na Google play store.

7. Novinka

Pre ročník 2017 je novinkou priestor nazvaný Galéria. Tam sa pripraví takisto bohatý sprievodný program. Okrem podávania dobrej kávy sa budú premietať filmy, vystavovať obrazy, čítať rozprávky a v poobedných hodinách sú pripravené diskusie na rôzne témy. Súčasťou programu Galérie je aj Talkshow Prešov, ktorá bude aj so zaujímavými hosťami prebiehať 17.6.2017 od 16:00. Čítať rozprávky od Pavla Dobšinského bude aj známy herec Eugen Libezňuk.

8. Náramok

Dôležitá informácia pre všetkých mimoriadne šantiacich návštevníkov. Neprežeňte to s bujarosťou, náramok, ktorý po predložení vstupenky dostanete na ruku, vám musí vydržať počas celého festivalu, teda 3 dni. Nedávajte ho nijakým spôsobom dole, dávajte pozor, aby sa vám neroztrhol skôr, ako skončí udalosť. Ak bude identifikačný náramok poškodený a bude evidentné, že bol dole z ruky, nebudete vpustení do areálu. Navyše, nie je prenosný na inú osobu. Festivalový areál môžete hocikedy opustiť, musíte sa ale pri každom vstupe preukázať identifikačným náramkom, pričom je potrebné počítať s opätovnou bezpečnostnou kontrolou. V prípade, že v areáli nebudete mať na ruke príslušný náramok, budete vyvedení z areálu a organizátor si môže požadovať zaplatenie škody v sume trojdňovej permanentky.

9. Stanovanie

Stanovanie je možné zdarma v areáli festivalu a to vo vyhradenom priestore. Opustiť areál je potrebné najneskôr v sobotu 17.6.2017 a v nedeľu 18.6.2017 do 10:00 hod v prípade jednodňového lístka. V prípade permanentky je potrebné opustiť areál najneskôr v pondelok 19.6.2017 do 10:00 hod. V areáli Delne sú pevné sprchy patriace prírodnému kúpalisku Delňa, nie je tam však k dispozícii teplá voda. Nie je tiež možné vchádzať autom do areálu Delne.

10. Nálada

A to najdôležitejšie na záver. Nezabudnite si so sebou priniesť dobrú náladu. Tá predsa na Dobrý festival patrí. Nezabudnite si podujatie proste vychutnať, veď sa koná len raz za rok. A tentoraz má ešte k tomu aj trojdňový narodeninový punc.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM