Správy

O rok bude Euro do 21 rokov: Prešov súrne potrebuje opravy, rieši sa 6-miliónový úver

Poslanci budú rokovať o úvere vo výške 6 000 000 eur. Jeho čerpaním chce mesto podporiť investičné projekty či opravy a rekonštrukcie v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku O rok bude Euro do 21 rokov: Prešov súrne potrebuje opravy, rieši sa 6-miliónový úver
Zdroj: Dnes24.sk

Zmenami v územnom pláne, úverom a žiadosťami o nenávratný finančný príspevok sa budú v stredu (26. 6.) okrem iného zaoberať prešovskí poslanci na rokovaní mestského zastupiteľstva.

Ako informoval hovorca mesta Prešov Michal Hudák, hlasovať budú aj o transformácii škôlok v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

„Materské školy bez právnej subjektivity by ju mali týmto rozhodnutím nadobudnúť a pripraviť sa tak na nový zákon o financovaní materských škôl,“ uviedol Hudák.

Rokovanie o úvere

V rámci zmien a doplnkov územného plánu mesta Prešov sa poslanci budú zaoberať rezidenciou Bulgari. Ako povedal Hudák, ich rozhodnutie môže spustiť proces vedúci k úspešnému skolaudovaniu bytov, ktoré si už obyvatelia komplexu kúpili alebo si na ne vzali hypotéku.

Poslanci budú rokovať aj o úvere vo výške 6 000 000 eur. Jeho čerpaním chce mesto podľa Hudáka podporiť investičné projekty či opravy a rekonštrukcie v Prešove. Pomocou úveru by sa mohli začať opravovať chodníky a cesty v centre mesta, ale napríklad aj Masarykova ulica.

Blížiaci sa termín

„Nutnosť opráv je znásobená aj blížiacim sa termínom konania európskeho šampionátu vo futbale do 21 rokov, ktorý bude mesto Prešov hostiť v roku 2025. Peniaze z úveru budú slúžiť aj na rozpracované projekty mesta v hodnote približne 80 miliónov eur, na ktoré okrem externých zdrojov bude musieť mesto použiť aj peniaze z vlastného rozpočtu,“ povedal Hudák s tým, že mestu sa podarilo zhodnotiť majetok mesta o približne 17 miliónov eur a znížiť nielen výdavky na prevádzku mestského úradu, ale aj celkovú zadlženosť mesta o viac ako milión eur.

Súčasťou rokovania bude aj vyhodnotenie ekonomických výsledkov mestských spoločností. Viaceré sa podľa Hudáka podarilo dostať zo straty a naštartovať v nich generáciu zisku.

Kosiaci systém

Poslanci budú rozhodovať aj o žiadostiach o nenávratné finančné príspevky.

V jednom prípade ide o obstaranie automatického kosiaceho systému pre zrevitalizovanú Panskú záhradu v Nižnej Šebastovej.

„V tomto projekte za 25-tisíc eur dokáže mesto cez výzvu Ministerstva financií SR žiadať o príspevok vo výške 15-tisíc eur. Druhým projektom je Materská škola na Hviezdoslavovej ulici v Prešove, kde na rekonštrukciu pôvodnej a výstavbu novej budovy môže mesto získať až viac ako 1,6 milióna eur,“ dodal Hudák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM