Správy

Nový hlas v prešovskej MHD: Prečo ho v niektorých vozidlách nie je dobre počuť?

Prvé ohlasy sú, že slová počas jazdy nie je príliš počuť. V iných vozidlách cestujúci oznamy počuli príliš hlasito. Dopravný podnik preto hľadá rovnováhu.

Ilustračný obrázok k článku Nový hlas v prešovskej MHD: Prečo ho v niektorých vozidlách nie je dobre počuť?
Zdroj: Mesto Prešov

V novembri došlo k nastavovaniu a postupnému dolaďovaniu nových akustických hlásení vo vozidlách prešovskej MHD. Po novom totiž hlásenia oznamuje ženský hlas. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) o tom informuje na svojej webstránke.

Prvé ohlasy

„V piatok 13.11.2020 sme spustili do prevádzky nové akustické hlásenia vo všetkých vozidlách MHD v Prešove. Hlas oznamuje nielen zastávky, ale aj doplnkové a servisné informácie. Proces realizácie a nastavovania je pomerne zložitý. Od nahrávania v štúdiu, cez zvukovú úpravu až po zavedenia databázy do palubných počítačov,“ vysvetľuje dopravca.

Ďalšou fázou je doladenie pre špecifiká konkrétnych vozidiel. Každý typ vozidla je totiž vybavený inými reproduktormi a každé jedno vozidlo je inak hlučné počas prevádzky.

„Mnohým cestujúcim sa hlásenia páčia ale prvé ohlasy sú, že hlásenia sú tiché a počas jazdy ich nepočuť. V iných vozidlách cestujúci oznamy počuli príliš hlasito. Preto prebieha dolaďovanie hlasitosti a podrobných nastavení pre konkrétne vozidlá,“ upresnil DPMP.

Nastavenia hlasitosti

Vyžaduje si to individuálny prístup pracovníkov v konkrétnom vozidle, nastavenie palubného počítača, tzv. hlásiča, kontrola reproduktorov a prepájacej káblovej sústavy.

„Špecialisti prehliadnu každé jedno vozidlo osobitne, nastavia parametre a skontrolujú celkovú funkčnosť technických zariadení a príslušenstva. Našou snahou je, aby postupne vo všetkých vozidlách boli hlásenia približne v rovnakej zvukovej hladine a hlavne dobre zrozumiteľné ako na zastávkach, tak aj počas jazdy vozidla,“ doplnili informácie z dopravného podniku. Názor, ako hodnotíte nové hlásenie, môžete vyjadriť v našej ankete.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM