Správy

Na cesty vyrazili nové kusy trolejbusov: Ktoré linky v Prešove začali obsluhovať?

Nových 10 vozidiel nahradí niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.

Ilustračný obrázok k článku Na cesty vyrazili nové kusy trolejbusov: Ktoré linky v Prešove začali obsluhovať?
Zdroj: Mesto Prešov

Prešovský dopravný podnik v pondelok 23. 11. 2020 vypravil na cesty nové trolejbusy. Informuje o tom mesto Prešov na svojej webstránke.

Ktoré linky obslúžia

„Celkovo bolo dodaných 10 trolejbusov, z toho šesť kusov článkových 18-metrových vozidiel a štyri vozidlá v 12-metrovom prevedení. Tento druh už prešovskí cestujúci dôverne poznajú. Sú totiž identické s 15 trolejbusmi z predchádzajúcej megadodávky, ktoré začali jazdiť po prešovských cestách v roku 2016,“ uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Nové trolejbusy budú premávať na všetkých trolejbusových linkách prešovskej mestskej hromadnej dopravy. Krátke budú nasadené na linky č. 1, 2, 5 a 7, dlhé budú obsluhovať zastávky liniek č. 4, 8 a 38.

„Cestujúcim chceme ponúknuť čo najväčší komfort, a preto verím, že ľudia si nové trolejbusy obľúbia a budú sa v nich cítiť príjemne. Všetkým vozidlám želám mnoho šťastných kilometrov a najmä spokojných cestujúcich,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Počítanie cestujúcich

Rovnako ako pri predchádzajúcej sérii je aj všetkých 10 nových vozidiel plne nízkopodlažných a vybavených klimatizáciou pre cestujúcich a vodiča.

„Súčasťou vozidiel je aj rozšírený priestor pre detský kočík a invalidný vozík s manuálne vyklápanou plošinou pre pohodlný nástup a výstup mamičiek s kočiarom a osôb so zníženou schopnosťou pohybu,“ doplnil podrobnosti Tomek.

Ako ďalej uviedol, vybrané vozidlá sú vybavené systémom na počítanie cestujúcich, čo umožní dopravnému podniku vypracovať presnejšie štatistiky o obsadenosti jednotlivých spojov.

Celková cena

„Vo vozidlách je nainštalovaný a plne funkčný systém vonkajšieho akustického informovania pre nevidiacich o linke a vozidle. Celková cena 10 trolejbusov je 5 173 766,36 eur bez DPH. Na ich kúpu získal Dopravný podnik mesta Prešov nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 4 669 324,16 eur,“ dodal na záver hovorca s tým, že nové vozidlá nahradia na cestách staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe pre prípad výpadkov alebo údržby.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM