Správy

Novinka neďaleko Prešova: Vzniknú bytové domy, najmä pre ľudí s nižším príjmom

Zaujímavosťou je, že v okolí bytových domov chcú vytvoriť aj komunitnú záhradu, vysadiť zeleň a vybudovať detské ihriská.

Ilustračný obrázok k článku Novinka neďaleko Prešova: Vzniknú bytové domy, najmä pre ľudí s nižším príjmom
Zdroj: Dnes24.sk

Dva bytové domy s približne 35 bytmi chce postaviť mesto Veľký Šariš. Ich výstavbu plánuje financovať z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).

S nižším príjmom

Podľa primátora mesta Viliama Kalla nepôjde o štandardné bytovky.

„Poslanci mestského zastupiteľstva schválili investičný zámer, aby sme zabezpečili projektovú dokumentáciu na realizáciu dvoch bytových domov. Mali by stáť v lokalite ulice Južnej,“ uviedol pre TASR Kall.

Byty budú určené ľuďom s nižším príjmom, ale časť z nich i pre tých, ktorí majú bežný príjem.

Komunitná záhrada

„Snažíme sa využiť novú možnosť ŠFRB, keď došlo jednak k zvýšeniu jednotkových cien na podlahovú plochu, ale zároveň sa budeme snažiť postaviť architektonicky zaujímavé, ale aj kvalitné bytové domy, ktoré budú ponúkať štandard bývania, ktorý si budú môcť dovoliť aj obyvatelia s bežným príjmom. ŠFRB umožnil, že pri 20 percentách bytov sa nemusí skúmať príjem žiadateľov, 80 percent bytov chceme poskytnúť v rámci sociálneho bývania,“ vysvetlil Kall.

V okolí bytových domov chcú vytvoriť komunitnú záhradu, vysadiť zeleň a vybudovať detské ihriská.

„Náš odhad na projektovú dokumentáciu je 30-tisíc eur. Predpokladáme, že samotné náklady na stavbu sa budú pohybovať v rozmedzí od 1,5 do 2 miliónov eur na obidva bytové domy. Pôjde o úver, ktorý je až na 40 rokov pri jednopercentnom splácaní. To, čo nám budú ľudia platiť vo výške nájmu, pôjde na splátku úveru. Náš odhad je, že tento rok sa budeme venovať projektovej dokumentácii a vydaniu stavebného povolenia, aby sme začiatkom budúceho roka mohli požiadať o úver od ŠFRB a aj sa začalo budúci rok stavať,“ dodal primátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Máme pre vás ďalšie aj aktuality z Prešova:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM