Ľubomír Hudačko Správy

Nové praktiky na Važeckej škole: Žiaci s okuliarmi boli bezdomovcami a pocítili reakcie

Základná škola na Važeckej ulici v Prešove v školskom roku 2022/2023 získala dotáciu na zrealizovanie projektu s názvom Budujeme bezpečnú školu.

Ilustračný obrázok k článku Nové praktiky na Važeckej škole: Žiaci s okuliarmi boli bezdomovcami a pocítili reakcie
Zdroj: Mesto Prešov

Peniaze získala z rozpočtovej rezervy predsedu vlády Slovenskej republiky vo výške 4 500 eur. Dnes24.sk o tom informovala tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

Výhody a hrozby

„Zmyslom projektu je prispieť k zodpovednému, bezpečnému a prosociálnemu správaniu sa žiakov v reálnom živote, ako aj v online priestore, a to realizáciou preventívnych aktivít na predchádzanie šikany a kyberšikany. Jednotlivé aktivity projektu postupne začali realizovať od novembra minulého roka,“ vysvetlila referentka.

Niekoľkokrát žiakov navštívila externá lektorka z digitálnej a eventovej marketingovej agentúry PS: Sunrise, ktorá sa so žiakmi rôznych ročníkov zhovárala o výhodách a hrozbách sociálnych sietí, o spôsoboch zodpovedného používania digitálnych technológií a ich efektívneho využívania formou vzdelávania, spoznávania nových vecí či komunikácie s rodinou a priateľmi.

Vďaka získanej dotácii sa škole podarilo zakúpiť edukačné pomôcky, hry a publikácie určené pre prácu s deťmi rôznych vekových kategórií.

Reakcie na bezdomovcov

Cez virtuálnu realitu a nasadením špeciálnych okuliarov sa žiaci podľa Šitárovej stali aktérmi živých situácií: napríklad, ako bezdomovci na ulici pocítili na vlastnej koži reakcie okoloidúcich.

„Do našej školy máme v pláne prizvať aj ďalších odborníkov, ktorí uvedú žiakov do danej problematiky rozličnými prístupmi. Podobné aktivity môžu značne prispieť k celkovému zlepšeniu komunikačných a sociálnych zručností žiakov, a teda k upevňovaniu medziľudských vzťahov,“ uviedla riaditeľka ZŠ Važeckej Jana Pruchnerovičová.

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM