Rôzne

Neúnosná situácia kvôli úzkym uliciam: Obyvatelia pod Kalváriou v Prešove žiadajú zmeny

Obyvatelia ulíc Pod Kalváriou, Botanická a Slávičia sa už nejaký čas pokúšajú dosiahnuť zmenu organizácie statickej dopravy. Čo im odpovedala primátorka?

Ilustračný obrázok k článku Neúnosná situácia kvôli úzkym uliciam: Obyvatelia pod Kalváriou v Prešove žiadajú zmeny
4
Galéria

Na podnety obyvateľov v okolí Kalvárie primátorka zareagovala a navrhla riešenia. Ľudia chcú však aj tak pracovné stretnutie. Dôležité sú pre nich aj termíny, kedy sa zmena dopravného značenia urobí.

Musia totiž znášať rôzne obmedzenia a situácia sa im zdá neúnosná. Ulice, na ktorých majú svoje domy sú úzke a ak v nich zaparkuje ktokoľvek ďalší, často sa nevedia dostať domov.

Do lokality pritom prichádza čoraz viac návštevníkov. Rodiny, ktoré prichádzajú do Ekoparku zvyknú odstaviť svoje autá práve na týchto uliciach. Občas ide dokonca aj o autobusy.

Podobne je to aj s návštevníkmi Kalvárie či Exercičného domu, ale aj okolitých reštaurácií. Niet sa čo čudovať, že ľudia už toho majú plné zuby. Žiadajú radnicu, aby našla riešenie.

Nedostanú sa k domom

Obyvatelia sa zhodli v tom, že je potrebné vyznačiť parkovacie miesta na starej ceste a osadiť dopravnú značku vyhradené pre obyvateľov Slávičej ulice. A tiež obmedziť alebo úplne zakázať frekventovanú premávku na Slávičej ulici.

„Najmä počas cirkevných slávností návštevníci parkujú tak, že nie je možné dostať sa ďalej k záhradkám a domom. Cyklisti idú dolu kopcom a autá hore kopcom. Keď je v kostole odpustová slávnosť, cestu uzatvoria, postavia sa tam mestskí policajti a ku kostolu premávajú dve dodávky ako kyvadlová doprava," popísala konkrétne fakty jedna z obyvateliek Slávka.

Aj keď je to verejná komunikácia, Slávka ju považuje za príjazdovú cestu k domom obyvateľov tam bývajúcich. Od cesty ich neoddeľuje žiadna zeleň, cesta vedie blízko ich obydlí. "A tie sa začínajú následne znehodnocovať a praskať,“ dodala obyvateľka.

Ľudia sa odvolávajú na rozhodnutie mestského zastupiteľstva z 19. júna 2019, ktoré sľubuje organizačne, legislatívne a neskôr aj investične podporiť pohodlnejšie parkovanie osobných motorových vozidiel časti obyvateľov mesta na miestnych komunikáciách.

Žiadajú stretnutie

A to preto, že v rámci svojich vlastných nehnuteľností tak nemôžu urobiť z priestorových alebo dispozičných dôvodov. Zároveň žiadajú o zvolanie pracovného stretnutia, od ktorého očakávajú konkréte riešenia.

Poslanec Richard Drutarovský interpeloval v tej veci primátorku Andreu Turčanovú. Od primátorky žiadal odpoveď na otázku, ako plánuje mesto reagovať na zmenu a vývoj dopravnej situácie a kedy môžu obyvatelia očakávať záujem radnice a konkrétne kroky na zmenu organizácie dopravy.

Odpoveď na interpeláciu poslanec dostal a boli v nej dokonca aj dopravné návrhy. Primátorka v odpovedi zdôraznila, že v danej lokalite a dochádzkovej vzdialenosti sa nachádzajú parkoviská pri zimnom štadióne, ktoré sú vo vlastníctve mesta a parkovisko na Kollárovej ulici a pri blízkej reštaurácii.

Pri nej však ide o plochu v súkromnom vlastníctve. Mesto nemá v lokalite také pozemky, kde by bolo možné vybudovanie parkovacích miest. Navrhla však možnosti úprav pomocou dopravného značenia.

Odpoveď primátorky

„Na ulici Pod Kalváriou v úseku od Kollárovej ulice po Exercičný dom s ohľadom na šírkové parametre ulice zrušiť dopravné značenie IP28-obytná zóna. Po zrušení tohto značenia by bolo možné parkovanie na ulici. Na Slávičej ulici v spodnej časti, v úseku súbežnej komunikácie s ulicou Za Kalváriou, je v súčasnosti obojsmerná premávka."

„V tomto úseku by sa dalo dopravným značením taktiež zriadiť jednosmernú ulicu a vyznačiť parkovacie miesta. Týmto riešením by sa zlegalizovalo neoprávnené státie vozidiel na komunikácii. Vjazd na Kalváriu po Slávičej ulici riešiť zákazom vjazdu s dodatkovou tabuľou s textom okrem vozidiel vlastníkov nehnuteľností, farského úradu a údržby mesta,“ uviedla v odpovedi primátorka Andrea Turčanová.

V obrazoch si pozrite aj ďalšie dotknuté miesta, kde ide o neúnosnú situáciu. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Úzke ulice v Prešove sú problémom: Obyvatelia sa niekedy nedostanú k domom
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM