Hádzaná

Neúčasť hráčov Tatrana v reprezentácii: Reaguje SZH aj samotný klub!

Generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický reagoval na vyjadrenie Slovenského zväzu hádzanej (SZH) k neúčasti hráčov Tatrana v reprezentačnom tíme.

Zdroj: Dnes24.sk

Ten sa pripravuje na dvojzápas proti Taliansku v rámci kvalifikácie ME 2020 avšak bez pätice Prešovčanov. Klub avizoval, že im nevyplatí mzdu, ktorú by za obdobie strávené v reprezentačnom tíme mali v klube a zároveň ani náklady spojené s prípadným zranením z reprezentač­nej akcie.

Čo uviedol SZH?

„Slovenský zväz hádzanej rešpektuje klub Tatran Prešov ako aj všetky slovenské kluby, veď oni samotné tvoria SZH. Váži si účinkovanie Tatrana v Slovnaft handball extralige a tešia ho jeho úspechy na medzinárodnom poli, či už v Lige majstrov alebo v nadnárodnej SEHA lige. Postup jeho vedenia v uplynulých dňoch nás však veľmi mrzí. Poškodzuje dobré meno slovenskej hádzanej v celej Európe a ohrozuje účinkovanie národného tímu v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2020 ako aj prípravu tímu na domáci európsky šampionát, ktorý budeme hostiť spoločne s Maďarskom v roku 2022. Hráči prešovského Tatrana a reprezentanti Slovenska boli nútení vzdať sa reprezentácie, keď im vedenie klubu oznámilo, že počas reprezentačných zrazov im nebude vyplácaná mzda v klube a v prípade zranenia na reprezentačnej akcii ich Tatran nebude vyplácať počas celej doby liečenia. Na jednej strane síce vedenie deklaruje, že nikomu nebráni, aby do reprezentácie išiel, na druhej strane však ekonomickým tlakom reprezentovať hráčom bráni. Podotýkame ale, že len tým slovenským, zahraniční hráči takúto podmienku nemajú a môžu bez strachu reprezentovať vlastnú krajinu. Konkrétne Česko, Chorvátsko a Slovinsko, čo je paradoxne tým slovenským znemožnené,“ uviedol SZH v tlačovej správe.

„Urobili tak tesne pred dvoma zápasmi 7. kvalifikačnej skupiny o postup na ME 2020 proti Taliansku (v stredu 10. apríla vo Faenze a v nedeľu 14. apríla v Považskej Bystrici). Tréner Jensen nemôže z pôvodnej 28-člennej nominácie počítať nielen s piatimi Prešovčanmi, ale ani so zranenými Hlinkom, Michalkom, Cigáňom a Balážom. Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí. Je veľmi smutné, že na všetko doplatila reprezentácia Slovenska a reprezentanti Tatrana Prešov. Reprezentovať svoju krajinu je totiž najvyšší cieľ každého jedného hráča. Či s Prešovčanmi alebo bez nich, urobíme všetko preto, aby sme našu krajinu v súbojoch o postup na ME 2020 reprezentovali dôstojne a urobili všetko preto, aby sme sa na európsky šampionát prebojovali,“ dodal SZH.

Reakcia Benického

Generálny manažér prešovského klubu Miroslav Benický poskytol reakciu: „V prvom rade chcem povedať, že Tatran Prešov nezakázal hráčom ísť na reprezentačný zraz. Hráči boli informovaní o stanovisku klubu o tom, že v čase ich neúčasti v klube im bude pozastavený plat v Tatrane. Zároveň aj o skutočnosti, že ak by prišlo k zraneniu, bol by im pozastavený plat, ktorý by inak mali počas liečenia. V takom prípade by nešlo o zranenie vyplývajúce z akcie (zápasu) Tatrana Prešov, ale Slovenského zväzu hádzanej, ktorý by im, podľa našej mienky, mal zabezpečiť poistenie. Tatran dlhodobo dodával hráčov do reprezentácie, ktorí boli roky hnacím motorom tímu a nerobili sa žiadne komplikácie,“ uviedol Benický.

„V tomto momente však v súvislosti s nedoriešenou situáciou z finále Slovenského pohára nemáme ani my potrebu vychádzať v ústrety, keďže necítime zo strany SZH vôľu riešiť túto vec. Áno, náš krok má priamu spojitosť so situáciou z finále pohára. Chcem zdôrazniť, že nám nejde o to, aby nám dali pohár, ale o to, aby sa situácia vyriešila. Nastal závažný problém, ktorý poškodzuje dobré meno slovenskej hádzanej. Je preto paradoxné, že zo strany SZH došlo k vyjadreniam, že Tatran poškodzuje meno slovenskej hádzanej. Myslím si však, že práve to, akým spôsobom bola, resp. skôr nebola doriešená situácia z finále SP škodí hádzanej. Očakávali sme, že SZH bude sám od seba hľadať spôsob, ako uviesť veci na správnu mieru tak, aby vyhovel predpisom fair play a pravidlám. Zo stanoviska Športovo-technickej komisie sa dalo vyčítať, že my sme pochybili tým, že sme to nedali do zápisu a zároveň aj tým, že sme nepoznali pravidlá. Takýto postoj je pre nás neakceptovateľný. Nikto nemôže očakávať od súkromnej spoločnosti akou je Tatran Prešov, aby takéto konanie nielenže toleroval, ale ešte aj vyšiel v ústrety SZH, ktorý nepreukázal žiadny záujem zodpovedne riešiť takúto závažnú vec,“ doplnil Benický.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM