Správy

Netradičná novinka: V centre Prešova si pripomíname hrdinov, čo prežili peklo, FOTO

Príbehy ľudí, ktorí si prešli peklom sú umiestnené na veľkoplošných transparentoch na štyroch vežiach. Okoloidúci sa v Prešove pri nich môžu zastaviť.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná novinka: V centre Prešova si pripomíname hrdinov, čo prežili peklo, FOTO
14
Galéria

Mesto Prešov je novou zástavkou výstavy plnej odkazov na historické udalosti s názvom Po 2. svetovej vojne. Dejiskom výstavy je Hlavná ulica v časti medzi Konkatedrálou sv. Mikuláša a Južným parkom. Trvá až do 30. októbra 2020, informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

15 príbehov

Výstava podľa Tomeka nadväzuje na osvedčený koncept predošlých putovných expozícií občianskeho združenia Post Bellum. Ide o 15 príbehov ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu.

„Profily ľudí, ktorí si prešli peklom, sú umiestnené na veľkoplošných transparentoch na štyroch vežiach. Autorom portrétov je fotograf Tomáš Halász, autorom grafiky „Bojovník proti fašizmu“ je Matúš Maťátko,“ uviedol Tomek.

Hrdinovia výstavy

Medzi hrdinami výstavy nájdete napríklad Martu Szilárdovú, preživšiu geto, koncentračný tábor Auschwitz a pochod smrti. Ďalším hrdinom novej výstavy je právnik a novinár, väzeň v koncentračnom tábore a partizán Otto Šimko. V roku 2017 dostal Cenu pamäti národa.

„Výstava je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie,“ doplnil hovorca.

Zábery priamo z miesta si pozrite v našej priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: V centre Prešova máme galériu hrdinov po vojne
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM