Samospráva

Nepriaznivé čísla: Najvyšší výpadok na daniach v kraji by mali pocítiť najväčšie mestá

Tie najväčšie mestá v Prešovskom kraji by mali pocítiť aj najvyšší výpadok príjmov z podielových daní. Týka sa to teda Prešova, Popradu ale aj Humenného.

Ilustračný obrázok k článku Nepriaznivé čísla: Najvyšší výpadok na daniach v kraji by mali pocítiť najväčšie mestá
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ide o podielové dane fyzických osôb v súvislosti s koronakrízou v absolútnych číslach. Postihnúť majú najväčšie mestá.

Vyplýva to z tematickej mapy odhadu výberu podielových daní v porovnaní s plánovaným rozpočtom miest a obcí PSK za rok 2020, ktorú zverejnil Prešovský samosprávny kraj (PSK) na svojej webovej stránke geopresovregion.sk.

Aktuálny odhad

Ako uviedla Lea Heilová z oddelenia propagácie a komunikácie Úradu PSK, podľa údajov z mapy bol plánovaný rozpočet mesta Prešov zložený z podielových daní fyzických osôb na tento rok viac ako 41 miliónov eur.

„Aktuálny odhad ministerstva financií k výberu podielových daní na tento rok v meste Prešov je viac ako 39 miliónov eur,“ povedala Heilová.

Poprad podľa nej tento rok počítal s rozpočtom z podielových daní takmer vo výške 24 miliónov eur.

Výpadky aj v Humennom

„Rezort odhaduje, že to môže byť nakoniec len vyše 22 miliónov eur. Vyššie výpadky podielových daní môžu mať aj mestá Bardejov (793 000 eur), Humenné (761 000 eur) a Vranov nad Topľou (508 000 eur),“ spresnila Heilová.

Pri vytváraní tematickej mapy odhadu výberu podielových daní vychádzal kraj zo strednodobej prognózy podielov z výnosu dane z príjmu fyzických osôb pre samosprávy v rokoch 2020 až 2023.

Cieľom PSK je ponúknuť kompletný ucelený prehľad k podielovým daniam starostom obcí a primátorom miest na jednom mieste. Podľa výboru pre daňové prognózy je odhadovaný pokles na základe poslednej štatistiky ku koncu júna na úrovni 6,17 percenta. Prognóza zverejnená v apríli uvádzala 6,81 percenta.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM