Recept na dnes

Nedeľa v prešovských domácnostiach? Nie všade sa klepú rezne, veď sledujte

Rezne sú rezne, ale nasledujúce riadky možno inšpirujú aj práve vás. Zisťovali sme totiž, čo varia v nedeľu Prešovčania.

Ilustračný obrázok k článku Nedeľa v prešovských domácnostiach? Nie všade sa klepú rezne, veď sledujte
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Dostali sme sa do záverečnej fázy týždňa a možno aj vy už rozmýšľate nad tým, čo budete variť v nedeľu na obed. Možno sa necháte inšpirovať Prešovčanmi, ktorí nám prezradili, čo zvyknú variť práve v tento deň ničnerobenia.

Klasika víťazí

„Jednoznačne môžem povedať, že na víkend je vhodný tradičný pokrm a to knedľa, červená kapusta a hus, prípadne kačka. Náhradou však môže byť aj bravčové. Príprava je zdĺhavejšia, ale výsledok stojí za to. Odporúčam všetkými desiatimi,“ povedala Zuzana, ktorá študentské časy prežila na hotelovej akadémii a tak k vareniu má blízko už oddávna.

Nemenej chutnú špecialitu nám prezradil aj Karol. „Naposledy sme v nedeľu mali na obed pečené kura s ryžou a plnkou nakrájanou na kocky z pečiva zapečenou v rúre. K tomu ide mrkvovo-jablkový nastrúhaný šalát, alebo ovocný kompót v náleve. Táto kombinácia je možno typická a všedná na nedeľu, ale nikdy neomrzí, je to skrátka klasika,“ hovoril s nadšením v hlase.

Ďalšiu klasiku prezradila Marianna, ktorá doma varí každý deň a preto si ani cez víkend tento rytmus nemôže dovoliť zmeniť. Varí pre štyri hladné krky. „Ryba so zemiakovým šalátom a majonézou je kombinácia, ktorá je u nás hitom nielen na Vianoce. S týmto receptom nič nepokazíte. Ryby však neodporúčam vyprážať, stačí ich zapiecť a výsledok je určite zdravší,“ povedala nám inštruktorka v autoškole.

Lucia je už na dôchodku, variť už nevládze v takom tempe ako kedysi, ale receptov pozná dostatok. Jeden z nich je španielsky vtáčik s ryžou, alebo s cestovinou. „V omáčke musí byť cítiť aj trochu pikantného, bez toho to nejde. A v nedeľu som často pripravovala aj karfiol so zemiakmi, ale to skôr len pre seba. Ostatní z takejto "diéty“ ohŕňali nos," smeje sa.

Trefná kombinácia

Tip na výdatný obed ponúkla aj Silvia, ktorá pracuje v reštaurácii ako čašníčka. „Doma na nedeľu okrem iného zvyknem pripraviť aj výbornú špecialitu – hovädzie so slivkovou omáčkou a zemiakovou kašou. Je to tak trefná kombinácia, že sa už teraz teším, ako to znovu pripravím,“ vysvetlila.

A na záver ešte pár slov o nedeľnom pokrme od Milana. „Ja pripravujem doma na nedeľu fašírku so zemiakmi, prípadne bravčové s cestovinou na omáčke, je to rôzne. Ale najradšej si pochutím na rezňoch so šalátom či knedli, to je už v podstate jedno,“ povedal.

Hľadáte aj ďalšie inšpirácie? Neprehliadnite našu kategóriu Recept na dnes.

A na záberoch si pozrite prípravu holúbkov, ktoré majú veľký úspech na Zemplíne. Kliknite si video.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM