Ľubomír Hudačko Kultúra

Neďaleko Prešova sa chystá Filmová noc na hrade: Prvé informácie o obľúbenom podujatí

Milovníci príjemného relaxu a pekných zážitkov si prídu na svoje. V lete si neďaleko Prešova môžete užiť známy festival Filmová noc na hrade.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Prešova sa chystá Filmová noc na hrade: Prvé informácie o obľúbenom podujatí
Zdroj: smARTin

Podujatie sa bude konať v dňoch 20. – 22. 7. 2018 a to tradične na Šarišskom hrade. Ide o festival, ktorý predstavuje krátkometrážnu filmovú tvorbu a ponúka ju divákom v netradičnom priestore, teda medzi múrmi stredovekého hradu Šariš.

Nie iba filmy

Lákadlom je i to, že počas tohto podujatia budú mať návštevníci možnosť aj stanovať a také niečo môžu na hrade okúsiť iba počas tohto festivalu. Okrem hlavnej sekcie filmov program zahŕňa aj divadlá, či čítanie pre deti, školu fotografie pre najmenších, či dávku hudby. Tú prinesú kapely Parrots of Madness, Chalani z chatrče či Chiki liki tua. Navyše, festival navštívi slovenský filmový velikán Dušan Hanák. Režisér a popredný reprezentant československej a slovenskej kinematografie oslávil v apríli 80. narodeniny.

Festival ponúkne aj súťažné sekcie, diváci budú hlasovať napríklad za najhorší film. „Nepôjde však o hocijaké nepodarky ale o aj cenné prvotiny súčasných mladých slovenských režisérov. Do tejto sekcie sa môže prihlásiť ktokoľvek a podeliť sa tak o svoje diela, ktoré berie s nadhľadom,“ uviedol pre náš portál organizátor podujatia, predseda OZ Nový film Peter Vlkovič.

Okrem toho, súťažnou sekciou bude aj oceňovanie najlepšieho protagonistu z prihlásených dokumentárnych filmov. „Cenu si tentokrát neodnesie tvorca, ale ten, kto svojím príbehom, či účinkovaním najlepšie ustojí dôležitú úlohu protagonistu. Víťaza bude určovať odborná porota. Záujemcovia môžu svoje filmy do súťaže prihlásiť prostredníctvom webovej stránky. A témou tohto ročníka je Človečina,“ dodal Vlkovič.

Kvalitné kúsky

Ak sa na festival vyberiete, tak vedzte, že okrem tradičného separovania odpadu prídete do styku aj s pohármi s motívom FNNH. Pôjde o zálohované umelé pivové poháre, ktoré vizuálom spĺňajú úlohu suveníru a slúžia aj ako praktická pomôcka pre čapované nápoje počas celej akcie.

„Týmto rozhodnutím sledujeme minimalizáciu odpadu, ktorý by vznikal pri používaní bežných plastových pohárov. A tento spôsob sa snažíme presadiť aj na ďalších podujatiach, ktoré hrad počas roka pripravuje,“ prezradil Vlkovič.

Nuž a festival v rámci svojho krátkometrážneho zamerania prinesie kvalitné kúsky zo slovenských filmových škôl, najlepšie krátke filmy z áčkových festivalov a tiež filmy z poľského festivalu Krakow film festival. Organizátorom podujatia je občianske združenie Nový film, o. z. v spolupráci s Kultúrno – informačným centrom Veľký Šariš.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM