Ľubomír Hudačko Rôzne

Návštevníci zažili v Solivare atraktívne chvíle: FOTO a VIDEO z Dňa soli

Kto iný by mohol oslavovať Deň soli, ak nie Prešovčania. Tunajší Solivar ponúkol priestor pre množstvo návštevníkov, ktorí sa mohli dozvedieť aj zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci zažili v Solivare atraktívne chvíle: FOTO a VIDEO z Dňa soli
26
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Deň Soli ponúkol pre návštevníkov zaujímavé lákadlá. Mareka Duchoň, riaditeľ NKP Solivar uviedol, že išlo o prvý ročník kultúrneho podujatia, na ktorom sme si pripomenuli historickú udalosť a to návštevu cisára Františka II. Habsburského. Ten v roku 1800 uviedol do prevádzky Varňu František a zahájil tak výrobu soli varením zo soľanky. Presne týmto jeho inscenovaným príchodom sa celé podujatie aj začalo.

Zdroj: Dnes24.sk

Sprievod spolu s ním sledovali prítomní návštevníci, no popritom boli k dispozícii aj remeselné stánky a ďalšie ukážky a lákadlá. Napríklad ste si mohli pozrieť naživo, ako sa varila soľ, či odniesť si jej kamenný kúsok. „Hojná účasť ma prekvapila, napriek počasiu prišlo dosť ľudí. Som rada, že sa konala takáto akcia, snáď to bude mať pravidelný spôsob uskutočňovania,“ zverila sa nám Milada, ktorá pricestovala zo Sabinova.

Predstavil sa aj banícky orchester z poľskej soľnej bane Bochnia, zvedavci videli aj výrobu lán. A deti si takisto prišli na svoje, lákali ich aj detské atrakcie a rôzne suveníry. Nuž a ako to počas podujatia vyzeralo, to si pozrite v obrazoch aj vo videu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

FOTOREPORTÁŽ: Deň soli je za nami, takto sme ho zachytili
26
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM