Rôzne

Návštevníci Krajského múzea v Prešove: Obdivovať môžu zbierku slovenských opálov

Zbierka slovenských opálov, ktorá rozhodne stojí za to. Práve takú môžete obdivovať v prešovskom Krajskom múzeu. Poznáte ale aj tieto zaujímavosti?

Ilustračný obrázok k článku Návštevníci Krajského múzea v Prešove: Obdivovať môžu zbierku slovenských opálov
Zdroj: TASR

Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska. Informoval o tom Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.

Jediné miesto v Európe

Slanské vrchy sú podľa botaničky Krajského múzea v Prešove, organizačnej jednotky Kaštieľ a Archeopark v Hanušovciach nad Topľou Eleny Dercovej doteraz jediným miestom v Európe, kde sa nachádzajú ložiská drahého opálu. Jeho svetoznáme nálezisko je v severnej časti sopečného masívu medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa. Počiatky banskej činnosti tam siahajú až do doby kamennej.

„Vyznačuje sa nádhernou hrou dúhových farieb, známou ako opalescencia. Už starí Gréci považovali drahý opál za rovnocenný diamantu a toto ich ocenenie trvá pre najkrajšie exempláre dodnes,“ uviedla Dercová. Prvá písomná zmienka o drahom opále na našom území je podľa jej slov zo 14. mája 1597 v povolení, ktoré vydal cisár Rudolf II. pre Alberta Magnusa z Vratislavi.

V období rokov 1845 až 1880 bola ťažba drahých opálov na vrchole. V baniach pracovalo viac ako 350 baníkov a až 13 brusičov. Z historických dokumentov vyplýva, že drahý opál z Dubníka bol v tomto období vysoko cenený a na svetových trhoch veľmi vyhľadávaný.

Najväčší známy kus

„Doteraz najväčší známy kus drahého opálu tu objavili v roku 1771. Pre svoju prekrásnu a zvláštnu farbohru ho pomenovali Harlekýn a v súčasnosti je uložený v múzeu vo Viedni. Váži 3035 karátov, čo je asi 607 gramov,“ prezradila Dercová. Ako ďalej vysvetlila, v stredoveku sa verilo, že opál má liečivú silu. Neskôr ho však označili za kameň nešťastia a ľudia verili, že ak stratí lesk alebo zmatnie, jeho majiteľ ochorie na mor a čaká ho blízka smrť. Podľa Dercovej to súvisí s menom rabína Bononiho, ktorý údajne vyriekol nad opálom zlovestnú kliatbu.

„Senzáciu tak v tomto období vyvolala správa o takzvanom španielskom opále, ktorý kráľ Alfonz daroval svojej manželke ako svadobný dar a ona krátko nato zomrela,“ dodala Dercová. Expozícia Opál – slovenský drahokam vznikla vďaka podpore Fondu na podporu umenia. Okrem drahého opálu návštevníci múzea uvidia aj opál mliečny, sklený, železitý či mäsový. Expozícia sa nachádza v pivničných priestoroch Rákociho paláca.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zaujímavý pohľad sa vám naskytne aj vďaka archívnym snímkam z Prešova. Ak si ich chcete pozrieť, kliknite si našu fotogalériu.

Parádne RETROZÁBERY: Takto to kedysi vyzeralo v centre Prešova
3
Galéria
Zdroj: Vladimír Sabal

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM