Rôzne

Národné stretnutie mládeže v Prešove: Organizátori očakávajú vyše 4000 účastníkov

V poradí na treťom Národnom stretnutí mládeže, ktoré sa začne vo štvrtok v Prešove a potrvá do nedele organizátori očakávajú vyše 4000 účastníkov.

Ilustračný obrázok k článku Národné stretnutie mládeže v Prešove: Organizátori očakávajú vyše 4000 účastníkov
Zdroj: TASR

Pomocnú ruku pri vyše dvojročných prípravách podal podľa Ley Heilovej z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) aj PSK.

Školy poskytli priestory

Podľa jej slov tí, ktorí sa na podujatie P18 prihlásili v predstihu, majú nárok aj na stravu a ubytovanie. Rozmiestnení budú na viacerých stredných školách a internátoch. Tie poskytol organizátorom PSK na základe dohody o vzájomnej spolupráci, ktorú kraj podpísal v máji tohto roku s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) a Radou pre mládež a univerzity KBS.

Domovom pre stovky mladých z celého Slovenska sa tak na pár dní stanú školské triedy, telocvične a internáty. Svoje priestory poskytlo desať stredných škôl v Prešove.

Aj simulované zastupiteľstvo

„Som veľmi rád, že PSK mohol byť nápomocný v prípravnej fáze stretnutia. Vynaložili sme na to maximálne úsilie. Preto dúfam, že vo finále bude všetko tak, ako má byť a mladí ľudia sa budú u nás cítiť príjemne,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a dodal, že Prešovský kraj okrem ubytovacích jednotiek pomohol organizátorom P18 aj s technickým zabezpečením stretnutia a zároveň sa zapojil do Popoludnia angažovanosti simulovaným zasadnutím zastupiteľstva a koordináciou aktivít za Krajší Prešov.

Mladým tak v piatok od 15.00 h ponúkne možnosť nahliadnuť na priebeh zasadnutia zastupiteľstva. Na vlastnej koži si budú môcť vyskúšať, aké je to prijímať správne rozhodnutia a riešenia v prospech občanov.

Národné stretnutie mládeže P18 sa uskutoční od 26. do 29. júla 2018 v Prešove. Po Ružomberku (2013) a Poprade (2015) ide o tretie stretnutie tohto typu. Organizuje ho Katolícka cirkev na Slovensku v spolupráci s mestom Prešov a Prešovským samosprávnym krajom. Inšpiráciou sú Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet sv. Jána Pavla II. Mladí sa v týchto dňoch v Prešove budú pripravovať na Svetové dni mládeže, ktoré sa uskutočnia v januári 2019 v Paname.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM