Ľubomír Hudačko Rôzne

Najkrajšie výhľady v Prešove a okolí: O týchto miestach ste vedeli?

Naše mesto a jeho okolie je plné krás. Odkiaľ sú podľa našej redakcie výhľady najkrajšie? Máme hneď niekoľko tipov.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšie výhľady v Prešove a okolí: O týchto miestach ste vedeli?
Zdroj: TASR

Pomaly sa blíži obdobie, keď opäť začne jar a s ňou aj krajšie počasie. A vtedy netreba sedieť doma. Môžete si napríklad vyjsť do okolia nášho mesta a vychutnať si pekné výhľady. Máme pre vás päť tipov.

Kendický kríž a Furča

Vybrať sa môžete napríklad na Kendický kríž a pamätník Sedliackeho povstania na Furči. Okrajové pásmo Šarišskej vrchoviny v styku s Košickou kotlinou vytvára prímestské rekreačno-turistické zázemie Prešova. Obľúbeným cieľom vychádzok je nevysoký kopec Furča s pamätníkom Sedliackeho povstania a Kendický kríž nad obcou Kendice. Odtiaľto z kopca Furča sa môžu návštevníci potešiť peknými výhľadmi na Košickú kotlinu, Slanské vrchy a aj časť Prešova. Kendický kríž stojí na okraji rozsiahlych lúk. Toto pútnické miesto s krížom je pekne upravené, kde vás privítajú prístrešok s lavičkami, ohniská a smerom na západ z okraja lesa aj pekné výhľady na Šarišskú vrchovinu a Čiernu horu. Prístup k týmto dvom miestam je možný z obce Haniska alebo z Kendíc.

Šarišský hrad

Šarišský hrad postavili v 13. storočí, zničili ho v roku 1687. Návštevníci obdivujú zachovalé opevnenia a hradné bašty. Na hrad sa dá vyjsť aj bicyklami po lesnej ceste. Zachovalé opevnenie hradu a bašty slúžia ako spomienka na jeden z najrozsiahlejších stredovekých hradov Slovenska. Hrad prechádza postupnou rekonštrukciou. K obľúbenému podujatiu patria Šarišské hradné dni či Filmová noc na hrade. Výhľad na okolie je jedinečný, okrem Prešova centrálna veža umožňuje veľmi dobrý výhľad na Vysoké Tatry, Levočské vrchy, Čergov a Slanské vrchy. Dobre sú viditeľné aj zrúcaniny ďalších stredovekých hradov – Kapušianskeho a Kamenického.

Zdroj: TASR

Šimonka

Ide o najvyšší vrch Slanských vrchov. Nachádza sa v severovýchodnej časti pohoria, juhovýchodne od obce Zlatá Baňa. Na andezitovom vrchole Šimonky sa nachádza malá nezalesnená plocha s vystupujúcou skalkou, odkiaľ je vynikajúci panoramatický výhľad na sever, východ a západ. Za dobrých podmienok je vidno Vysoké Tatry a vrch Nízkych Tatier – Kráľovu hoľu. Nechýba tu drevený vrcholový kríž a osadený turistický smerovník, na ktorom je umiestnená schránka s vrcholovou knihou, do ktorej môžu turisti zaznamenať svoj výstup. Relatívna výška Šimonky je 762 metrov, čo ju zaraďuje na 7. miesto v rebríčku vrchov s najväčšou relatívnou výškou na Slovensku.

Kapušiansky hrad

Blízko Prešova v obci Kapušany stojí zrúcanina Kapušianskeho hradu. Jeho veľká časť bola v posledných rokoch obnovená. Dnes zo zrúcaniny opäť rastú múry, zveľaďuje sa areál a sprístupnená je aj vyhliadková veža s impozantným výhľadom. Správcovský objekt slúži ako infocentrum. Návštevníci sa k hradu dostanú výstupom po zelenej značke. Mierne náročná trasa trvá 40 minút. Vstupné na vyhliadkovú vežu obec použije na obnovu hradu a jeho prevádzku. Areál hradu je celoročne voľne prístupný.

Zdroj: TASR

Kalvária

A na záver, jedným z najkrajších miest na dokonalý výhľad a to na celý Prešov je tunajšia Kalvária. Dokonca sa tu konajú aj sobáše. Niet divu, veď tento priestor je pre mnohých Prešovčanov veľkou srdcovkou. Skvelé miesto na piknik najmä v lete vás určite nadchne, ale určite na jej najvyššom mieste nebudete sami. Láka totiž viacerých zvedavcov. Opäť platí, že na výstup na Kalváriu je potrebná dobrá kondícia. No potom vás už čaká len výhľad na celé mesto ako na dlani.

Zdroj: wikipedia/dnes24

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM