Správy

Na obete komunizmu nezabudli: V Prešove si ich uctili pietnou spomienkou

Bývalí politickí väzni a zástupcovia krajskej a mestskej samosprávy si uctili obete komunizmu. Nezabudli na nich a pripomenuli si ich pietnou spomienkou.

Ilustračný obrázok k článku Na obete komunizmu nezabudli: V Prešove si ich uctili pietnou spomienkou
Zdroj: Dnes24.sk

Archijerejskou svätou liturgiou v gréckokatolíckom Katedrálnom chráme svätého Jána Krstiteľa v Prešove a položením kytíc k pamätnej tabuli na Hlavnej ulici si bývalí politickí väzni a zástupcovia krajskej a mestskej samosprávy v utorok uctili obete komunizmu.

Spomienkové podujatie zorganizovala Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS).

Svedectvá prenasledovaných

„Liturgiu v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa celebroval prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. Po svätej liturgii sme sa presunuli k pamätnej tabuli, ku ktorej sme položili vence.“

„Nasledovali svedectvá prenasledovaných komunistickým režimom. Jozefa Turčíka z Radatíc, ktorého otec bol odvlečený do sovietskeho gulagu a po návrate si napísal denník, z ktorého citoval jeho syn. Ďalšie svedectvo predniesla Terézia Tkáčová, ktorá bola prenasledovaná ako učiteľka pre svoju vieru a 20 rokov nemohla učiť,“ uviedol predseda KPVS Peter Sandtner.

Súčasťou podujatia bolo i odovzdanie čestného členstva in memoriam. Bolo udelené blaženým hieromučeníkom Pavlovi Petrovi Gojdičovi a Vasiľovi Hopkovi.

Zachovať svedectvo

„KPVS sa uzniesla, že bude udeľovať čestné členstvo politickým väzňom, ktorí položili svoje životy za slobodu, demokraciu a svoju vieru. Dnes sme odovzdali čestné členstvo dvom mučeníkom a prevzal ho arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, ktorý na záver odslúžil panychídu za zomrelých politických väzňov a prihovoril sa k prítomným,“ doplnil Sandtner.

Ako povedal, tieto udalosti je potrebné si pripomínať, keďže po 30. rokoch od komunistického režimu je tu nová generácia, ktorá nezažila obdobie neslobody a zároveň zomierajú politickí väzni. V tomto roku ich podľa Sandtnera zomrelo najviac.

„Preto je dôležité zachovať svedectvo politických väzňov, ďalej niesť ich odkaz, že ich utrpenie nebolo zbytočné.“

„Príležitosťou je 30. výročie pádu komunistického režimu, o ktorý sa zaslúžili aj politickí väzni svojím utrpením, protikomunistickým odbojom počas 40 rokov obdobia komunistického režimu. Nebolo to dielo len disidentov 80. rokov, ale všetkých popravených a umučených,“ dodal Sandtner.

A v obrazoch si pozrite aj zábery z mítingov v Prešove konaných počas novembrových udalostí. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Spomíname na Nežnú revolúciu: November 1989 z Prešova v OBRAZOCH
12
Galéria
Zdroj: Dionýz Dugas

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM