Správy

Na Hlavnej budú v akcii stovky tanečníkov: Zaznie aj nová pieseň Koňare

V centre Prešova sa v piatok predstaví 620 žiakov prešovských škôl. Pôjde o spoločné vystúpenie v podobe dvoch tancov. A zaznie aj nová skladba Koňare.

Ilustračný obrázok k článku Na Hlavnej budú v akcii stovky tanečníkov: Zaznie aj nová pieseň Koňare
Zdroj: TASR

Na pešej zóne na Hlavnej ulici v centre Prešova sa v piatok 19. mája o 12.00 h predstaví 620 žiakov prešovských škôl spoločným vystúpením dvoch tancov – štvorylky a špeciálnej choreografie Koňare k 770. výročiu mesta. So štvorylkou sa zapoja do európskeho projektu, ktorý našiel odozvu aj vo viacerých slovenských mestách.

Spojenie piesní

Po štvorylke bude program pokračovať choreografiou na skladbu, ktorej autorom je zoskupenie Gipsy Kings Revival. Ako uviedol jeden z organizátorov vystúpenia Marián Beliš z neziskovej organizácie Pierott, skladba vznikla spojením slovenskej piesne A od Prešova a talianskej ľudovky Volare. V refréne výraz Volare nahradili autori slovom Koňare, čo je tradičná prezývka Prešovčanov.

Beliš prezradil, že žiaci budú mať tričká s originálnym dizajnom. Autorom špeciálnej choreografie venovanej 770. výročiu prvej písomnej zmienky o Prešove je tanečník Miroslav Vybíral.

Oslava výročia

Do projektu sa zapojili žiaci desiatich základných a dvoch stredných škôl z Prešova. „Naším cieľom je osláviť výročie mesta spolu s deťmi, motivovať žiakov k pohybu, tancu, socializácii so žiakmi z iných škôl. Pieseň, ktorá by sa mohla stať novou hymnou Prešovčanov, vytvorilo pre nás zoskupenie Gipsy Kings Revival. Je to netradičné spojenie dvoch ľudových piesní,“ uviedol Beliš. Organizátormi podujatia sú mesto Prešov a nezisková organizácia Pierott.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM