Kultúra

Môžeme sa tešiť na prídel zaujímavých filmov: Chystá sa festival Hory a mesto Prešov

V Kine Scala sa čoskoro uskutoční 11. ročník prehliadky horských a outdoorových filmov Hory a mesto Prešov. Začína už o niekoľko dní.

Ilustračný obrázok k článku Môžeme sa tešiť na prídel zaujímavých filmov: Chystá sa festival Hory a mesto Prešov
Zdroj: TASR

Filmový festival Hory a mesto Prešov sa uskutoční v dňoch 19.10. – 20.10. Už po jedenástykrát sa tak priaznivci tohto podujatia môžu tešiť na svoj pravidelný prídel outdoorových a dobrodružných filmov s horskou tematikou. Tento festival s tematikou horských športov a cestovania pripravujú už od roku 2007 pravidelne (s malou prestávkou v roku 2011) členovia občianskeho združenia Skalná hrana spolu s horolezeckým klubom Rock Edge v Prešove.

Filmy na festival putujú až z ďalekého kanadského Vancouveru (Vancouver International Mountain Film Festival) – na Slovensku sa prezentujú počas bratislavského festivalu Hory a mesto, aby dorazili až do Prešova, kde máme možnosť vidieť to najlepšie, čo v priebehu roka vzniklo vo svete. Samozrejme, obohatené o niektoré slovenské filmy, výstavy a besedy s atraktívnymi hosťami.

Filmy aj hostia

Tento ročník, organizovaný s podporou mesta Prešov, sa uskutoční v priestoroch Kina Scala. Počas 2 dní budete mať možnosť uvidieť filmy s horskou, bikerskou, lezeckou, freeriderskou tematikou a tiež témy divoká voda, dobrodružné cestovanie a mnohé iné. Podujatie bude obohatené o fotovýstavu horolezca Erika Rabatína „V zajatí obra“ z úspešného vylezenia cesty „The Nose“ na El Capitan v americkom Yosemite. Pripravení sú aj skvelí hostia, napríklad horolezec Vladimír Linek, ktorý sa predstaví s multimediálnou prezentáciou o slovenskom prvovýstupe svetovej úrovne na Pik Alexandra Bloka v Kirgizstane.

Viac ako smartfóny

Piatky dopoludnia bývajú už obvykle venované obľúbenému špeciálnemu filmovému bloku pre organizované školské skupiny a aj tento rok je pripravená zaujímavá výberovka. Organizátori sa opäť snažili vybrať to naj z festivalu tak, aby program mládež zaujal viac ako smartfóny.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM