Správy

Mnohí o tom ani nevedia: Krstiteľnicu v Župčanoch dal obstarať Jonáš Záborský

Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Župčanoch je v dedine najstaršou architektonickou pamiatkou. Kamennú krstiteľnicu tam dal obstarať Jonáš Záborský.

Ilustračný obrázok k článku Mnohí o tom ani nevedia: Krstiteľnicu v Župčanoch dal obstarať Jonáš Záborský
13
Galéria
Zdroj: TASR

Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie v Župčanoch, okres Prešov, je najstaršou architektonickou pamiatkou tejto šarišskej dedinky. Vzácnosťou je aj kamenná krstiteľnica, ktorá sa využíva pri obradoch už viac ako 150 rokov.

Mnohí to možno nevedia

„Možno mnohí z veriacich, ktorí dávajú v tomto kostole krstiť svoje deti, ani nevedia, že našu kamennú krstiteľnicu, dal obstarať významný slovenský spisovateľ, národný buditeľ, niekdajší župčiansky farár Jonáš Záborský,“ povedal súčasný správca farnosti Ján Petro. Slovenský prozaik, dramatik, novinár, teológ a pedagóg Jonáš Záborský sa narodil 3. februára 1812 na Záhorí a jeho životná púť sa skončila v roku 1876 na východnom Slovensku.

Po štúdiách doma i v zahraničí a pôsobení na uznávaných postoch nakoniec zakotvil ako farár v šarišskej dedinke Župčany. Práve tu vznikla väčšina jeho najznámejších literárnych diel. „Z historických dokumentov vieme, že to Jonáš nemal určite v Župčanoch ľahké. Viem si dobre predstaviť, že človek študovaný a svetaznalý, s takými skúsenosťami zrazu prišiel do rázovitej obce medzi sedliakov. Svoju kňazskú službu však oduševnene poskytoval veriacim, hoci nie vždy ho chápali a mnohokrát sa dostal aj do problémov,“ konštatoval miestny farár. V dedine sa stále spomína aj veľké diplomatické umenie Záborského, ktorý vraj v istom čase dokázal urovnávať veľké spory medzi obyvateľmi Župčian a susednej dediny Svinia.

Petro konštatoval, že na fare stále uchovávajú niekoľko kníh, ktoré patrili do osobnej knižnice Jonáša Záborského a v mnohých je aj jeho podpis či poznámky.

Predbehol dobu

„Keď ste kňazom v tejto dedine, tak vás ten Jonáš akosi neminie. Objavuje sa všade. Jednoducho to nejde, aby ste sa jeho činnosťou a dielom nezaoberali a nevšímali si ju. Ten človek vtedy predbehol dobu,“ dodal Petro. Záborského pripomína aj náhrobný kameň na stene kostola a pomník hneď vedľa chrámu, v ktorom kázal svojim veriacim. Pôvodná kamenná doska vraj nevyhovovala režimu, a tak ju umiestnili na stenu kaštieľa. „Každý rok si vo februári pripomenieme pamiatku tohto vzácneho človeka. Keď sú okrúhle výročia, prichádzajú aj herci a ďalší ľudia, ktorí pôsobia v prešovskom divadle, ktoré nesie meno Jonáša Záborského,“ uzavrela členka Ružencového bratstva Mária Zahuráková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Fotoreportáž zo zaujímavej obce pri Prešove: Župčany zachytené v obrazoch
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM