Samospráva

Mestskí poslanci v Prešove: Odklepli prvú tohtoročnú zmenu rozpočtu

Schválená je prvá tohtoročná zmena rozpočtu mesta Prešov. Postarali sa o to poslanci na stredajšom rokovaní mestského zastupiteľstva, tu je viac info.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci v Prešove: Odklepli prvú tohtoročnú zmenu rozpočtu
Zdroj: Pixabay.com

Prešovskí mestskí poslanci schválili na stredajšom rokovaní prvú tohtoročnú zmenu rozpočtu. Príjmy sa zvyšujú o viac ako 3,1 milióna eur. Celkový rozpočet mesta tak bude predstavovať 90,1 milióna eur.

Filozofia opatrenia

„Filozofia celého rozpočtového opatrenia je o tom, že zvyšujeme nielen príjmy, ale hľadáme aj úspory v rozpočte, lebo hneď ako vznikne nejaká situácia, je potrebné ju riešiť. Vieme, že najvyššia položka vo výške troch miliónov išla na školstvo. Ďalej je to zimná údržba ciest a miestnych komunikácií. Z významných položiek je to dofinancovanie školských jedální a takisto údržba budovy Parku kultúry a oddychu (PKO) vo výške 55 000 eur,“ uviedla vedúca odboru ekonomiky a podnikania Martina Kolarčíková.

Na údržbu miestnych komunikácií bolo podľa jej slov vyčlenených 174 000 eur. „Máme zhustený rozpočet. Táto suma zahŕňa jednak zimné čistenie ciest, údržbu miestnych komunikácií, ako aj spotrebu elektrickej energie v súvislosti so svietením,“ vysvetlila Kolarčíková.

K navýšeniu rozpočtu v sume 122 000 eur došlo tiež v podprograme Materské školy bez právnej subjektivity. „Štát nám v podielovej dani dáva nejakú čiastku. Čiže na základe prijatého všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o financovaní škôl je to vlastne náš príspevok na školstvo, okrem preneseného výkonu,“ doplnila vedúca odboru ekonomiky a podnikania.

Kritika poslancov

Na kritiku poslancov, že k tejto zmene mohlo dôjsť skôr, odpovedala, že sú závislí od toho, kedy je prijímané VZN o financovaní škôl. „Keďže je prijímané teraz, preto aj tie prostriedky boli dané v rozpočte zmenou rozpočtu. My musíme dodržiavať vyrovnaný rozpočet, to znamená, hneď ako by sme zdvihli príjmy, musíme aj adekvátne výdavky v tej istej sume,“ skonštatovala Kolarčíková. V súvislosti s pripomienkou poslancov, že schvaľujú virtuálne peniaze povedala, že reč je o očakávanej prognóze rezortu financií v súvislosti s výberom podielových daní. „Čiže je to nejaký predpoklad. Neznamená to, že už ich máme,“ dodala.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

A viete, že v Prešove sa rekonštruuje materská škola na Čapajevovej ulici? Kliknite si fotogalériu.

Známa prešovská skôlka: Prechádza veľkou obnovou, FOTO
4
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM