Kultúra

Medzinárodná súťaž kresleného humoru: Na Zlatom súdku uspel aj herec Boris Farkaš

V pondelok sa konalo slávnostné vyhlásenie výsledkov a otvorenie výstavy Zlatý súdok. Svojou tvorbou sa do nej aj herec spätý s Prešovom Boris Farkaš.

Zdroj: Dnes24.sk

Najvyššie ocenenie Veľkú cenu/Grand Prix v medzinárodnej súťaži kresleného humoru Zlatý súdok 2019 na tému pivo získal karikaturista Muzaffar Yulchiboev z Uzbekistanu. Ako uviedol konateľ súťaže, prešovský karikaturista Fedor Vico, v tomto roku prišlo do súťaže 473 prác od 167 autorov z 37 štátov.

Nevyčerpateľné téma piva

„Za 25 rokov som videl už tisíce prác a vždy je úspešné to, čo sa neopakuje, lebo sú veci, ktoré sa opakujú, lebo to tak navádza. Napríklad pivná pena – nie, že sa kopíruje a je to plagiát, ale navádza to na také obrázky ako ovečky a holenie sa penou. Aj samého ma to zaujíma za tie roky, vždy príde niečo, čo je iným pohľadom na tú istú tému, a vyzerá to, že je to nevyčerpateľné,“ uviedol Vico.

„Pri hodnotení bolo viacero uhlov pohľadu. Prvý bol ten umelecký, estetický. Potom to bol pohľad odborný, ktorý držal Fedor Vico. Často pri mnohých prácach vidíte náznaky a útoky na politické dianie, či už na Slovensku, alebo aj v celom svete, čiže naozaj tých pohľadov bolo mnoho. Keďže nie som vyštudovaný kunsthistorik, kurátor a nemám ani dejiny umenia, tak som hodnotil naozaj to humorné,“ povedal predseda poroty a riaditeľ Šarišskej galérie v Prešove Rudolf Dupkala.

Odborná porota ďalej udelila prvú cenu Slovákovi Ferovi Mrázovi, na druhej priečke skončil Slawomir Makal z Poľska a tretiu priečku obsadil Slovák Miroslav Barvirčák. Ďalší piati účastníci získali zvláštne ceny. Cenu Pivnej galérie Prešov udelila porota Slovákovi Ľubomírovi Juhásovi.

Kreslí aj Boris Farkaš

Cena Igora Ševčíka patrí v tomto roku Slovákovi Vladovi Mešárovi. Cenu Českej únie karikaturistov získal Pavel Major Vorel z Českej republiky. Cenu časopisu Bumerang dostal Henryk Cebula z Poľska a Cenu Pivovaru herec Boris Farkaš pochádzajúci z Prešova. „Začal som kresliť ešte niekedy na strednej škole a nemohol som sa tomu venovať nejako intenzívne, pretože bolo veľa roboty. Teraz, keď je menej roboty, respektíve málo kvalitnej roboty, tak aby som neprokrastinoval, som si povedal, že konečne začnem kresliť. Pokúšam sa, kreslím nejaké obrázky a posielam to aj na takéto výstavy a súťaže,“ priblížil Farkaš.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM