Rôzne

Ďalší úspech prešovskej priemyslovky: Takto zabodovali študenti SPŠ elektrotechnickej

Študenti prešovskej Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej sa môžu tešiť. Uspeli na medzinárodnej súťaži týkajúcej sa internetu vecí (IoT).

Ilustračný obrázok k článku Ďalší úspech prešovskej priemyslovky: Takto zabodovali študenti SPŠ elektrotechnickej
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o nové technológie a riešenia z oblasti digitálnych firiem, inteligentných domov, domácností a miest. Hostiteľom súťaže NAG (Networking Academy Games) IoT bola Stredná škola a vyššia odborná škola aplikovanej kybernetiky, s. r. o., v Hradci Králové v Českej republike.

Tri kolá

Prešovskú SPŠ reprezentovali dva trojčlenné tímy. Informoval o tom zástupca riaditeľa SPŠ elektrotechnickej v Prešove Marek Soták. Súťaž pozostávala z troch súťažných kôl. V prvom a druhom kole organizátori zadali úlohy, ktoré prihlásené tímy riešili v domácom školskom prostredí, a výsledky v podobe programov, zapojení a videí uložili do určitého termínu na Git server. Uložené výsledky boli následne hodnotené odbornou komisiou.

„V prvom kole bolo úlohou súťažiacich zoznámiť sa s vývojovými doskami Raspberry Pi a ESP E-12. Následne mali otestovať na Raspberry Pi pomocou jednoduchých príkladov vstupné a výstupné porty, napríklad ovládanie LED, RGB LED, bzučiaka, tlačidla. Zároveň mali pripojiť k Raspberry Pi snímače a otestovať snímanie veličín. Po zoznámení sa s funkciou Raspberry Pi študenti začali pracovať s doskou Arduino, na ktorej si mali vyskúšať činnosť digitálnych a analógových vstupov a výstupov, ku ktorým pripájali potenciometer, fotorezistor, analógový teplomer, LED pásik a enkodér,“ uviedol Ondrej Kontura zo SPŠ elektrotechnickej.

Cieľom druhého kola bolo podľa jeho slov vytvoriť meteorologickú stanicu. Súťažné tímy mali vytlačiť aj kryt na 3D tlačiarni a navrhnúť program, zapojenie a konštrukciu solárneho panelu sledujúceho polohu slnka, ktorý mal nabíjať batériu napájania meteorologickej stanice.

„Posledné tretie – finálové kolo, ktoré sa uskutočnilo v Hradci Králové, spočívalo v tom, že počas troch hodín mali súťažné tímy vytvoriť webový server na doske ESP 8266, ktorá mala hosťovať stránku ovládajúcu krokový motorček, a to tak čas kroku, ako aj smer jeho otáčania,“ doplnil Kontura.

3. a 11. miesto

Vo finále sa stretlo 21 najlepších tímov z celkového počtu 49 prihlásených tímov. Súťažili dva trojčlenné tímy SPŠE Prešov – Maslosaurus tvorili Martin Fujda, Ľubomír Hoffman, Marek Feťko a SPŠEpadeni súťažil v zložení Matej Kandráč, Ján Kočiš a Tomáš Ján Kuchár. Tím Maslosaurus získal bronzovú medailu za tretie miesto a tím SPŠEpadeni sa umiestnil na 11. mieste.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Viete, že v Prešove súťažili kuchárky a predviedli svoje umenie? Kliknite si fotogalériu.

V metropole Šariša prebehla zaujímavá kuchárska súťaž: FOTKY z miesta
8
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM