Správy

Prešovské školské kuchárky súťažili... a týmto sa podarilo získať ocenenia!

V Prešove sa miešali vône, farby rôznorodých jedál a zákuskov. V našom meste súťažili prešovské školské kuchárky a týmto sa darilo najviac...

Ilustračný obrázok k článku Prešovské školské kuchárky súťažili... a týmto sa podarilo získať ocenenia!
8
Galéria

V metropole Šariša sa uskutočnil prvý ročník výnimočnej súťaže kuchárok prešovských školských stravovacích zariadení.

„Teším sa, že vznikla myšlienka takejto kuchárskej súťaže, ktorá svedčí o tom, že jedlá v školských stravovacích zariadeniach môžu byť chutné, výživné a estetické zároveň. Určite je inšpiráciou v tom, ako posúvať úroveň a kvalitu stravovania v školských jedálňach,“ zhodnotila primátorka Andrea Turčanová úvodný ročník súťaže „Školská vareška 2019“, kde si šikovnosť a umenie zmerali prešovské kuchárky.

Dámy s bohatou praxou, keďže počas svojej profesionálnej kariéry uvarili tisícky porcií, súťažili v dvoch kolách, pričom do finále postúpilo 12 kuchárok. Ich úlohou bolo pripraviť dve porcie moderného, inovatívneho, teplého pokrmu s prílohou, ktoré spĺňa výživové požiadavky školského stravovania. Jedna porcia bola určená pre odbornú porotu, druhá na prezentáciu pre verejnosť. Na prípravu 2 porcií jedál mali súťažiace len 45 minút. Doslova umelecké výtvory sa hodnotili podľa kritérií Svetovej organizácie WACS.

Organizátorom súťaže bol Prešovský klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) v spolupráci s mestom Prešov. Odborná porota v zložení Vojto Artz – prezident SZKC, Marián Pšák z Košického klubu SZKC a Marek Madzik z Prešovského klubu SZKC napokon vyhodnotili najchutnejšie, ale určite aj najvkusnejšie výtvory týchto dám:

1. Božena Onofrejová, ZŠ Bajkalská
2. Mária Olexová, ZŠ Májové námestie
3. Alena Štefančíková, MŠ Fraňa Kráľa

Príjemným a hlavne sladkým spestrením súťaže bola aj kategória s názvom Sladká dobrota, do ktorej sa zapojilo 11 súťažiach a vytvorilo naozaj neodolateľné zákusky, torty a tortičky.

V tejto kategórii boli ocenené:

1. Mariana Krištofová, MŠ Hviezdoslavova
2. Monika Šitarová, ZŠ Ľubotice
3. Ľubica Puliková, MŠ Solivarská

Nezabudnite si pozrieť aj fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V metropole Šariša prebehla zaujímavá kuchárska súťaž: FOTKY z miesta
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM