Ľubomír Hudačko Rôzne

Mažoretky Labi z Prešova v Európe žnú úspechy: V Česku dve sady medailí, vo Francúzsku sú čoraz populárnejšie!

Dvanásty ročník majstrovstiev Európy v mažoretkovom športe hostila Česká republika. Nielenže sa ho zúčastnili aj prešovské mažoretky Labi, no na šampionáte aj žali úspech. Z Brna si totiž doviezli dve sady medailí a to nebolo všetko. Hviezdili aj vo Francúzsku, kde sú čoraz populárnejšie!

Ilustračný obrázok k článku Mažoretky Labi z Prešova v Európe žnú úspechy: V Česku dve sady medailí, vo Francúzsku sú čoraz populárnejšie!
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovské mažoretky Labi súťažili na európskom šampionáte a opäť potešili. Počas štyroch súťažných dní sa v Brne prezentovala takmer stovka súborov. Po úspešných majstrovstvách Slovenska sa na súťaž organizovanú Medzinárodnou mažoretkovou asociáciou prebojovali aj dievčatá z klubu Labi Prešov. A to pod vedením Evy Labudovej a Andrey Stašíkovej.

Majú striebro a bronz

Súbor z metropoly Šariša súťažil v Brne so štyrmi choreografiami. V konkurencii najlepších európskych klubov získal skvelé strieborné a bronzové medaily. „O striebro z majstrovstiev Európy sa postarali seniorky PŠ Labi, o deň neskôr vybojovali bronz mladšie kadetky. Malé Labki si tretie miesto vyslúžili za choreografiu vo veľkých formáciách klasických mažoretiek. V klube tento rok stavili okrem náčinia baton aj na prácu s vlajkami. V disciplíne flag súťažili juniorky, ktoré delili od zisku medaily len stotinky bodu,“ uviedla členka mažoretiek Labi Miroslava Baranová.

Na podujatí, ktoré každoročne patrí k vrcholom súťažnej sezóny, uspeli aj seniorky PŠ Labi. Vicemajsterkami Európy sa stali vo formáciách mix. Táto disciplína je podľa Baranovej náročnejšia, v mixoch súťažia mažoretky s dvomi náčiniami. Labi sa vo svojej choreografii, ktorej témou bola svadba, predstavili s paličkami a vlajkami. Po návrate z majstrovstiev Európy sa Prešovčanky pustili do príprav na ďalší výjazd. Tentokrát ich čakal festival vo Francúzsku.

Vo Franczúsku čoraz populárnejšie

Vystupovali v meste Decazeville a to aj s dychovým orchestrom Baštovanka. Do nádherného regiónu sa vrátili po 2 rokoch. „Na festivale boli okrem nás aj tanečnící z Bulharska, ďalší boli Francúzi. Absolvovali sme tam viacero vystúpení a sprievodov a významne nás podporili diváci. Vystupovali sme tiež pred radnicou, kde nás prijal primátor mesta a aj on ocenil naše umenie. Absolvovali sme aj nočný sprievod v uliciach mesta. Organizátorov sme zaujali natoľko, že v závere osláv, pri vyvrcholení festivalu, nás postavili na čelo sprievodu, ktorý tvorilo vyše 20 skupín,“ prezradila ďalej príjemné fakty Baranová.

Ešte v máji sa Labi zúčastnili aj na karnevale na Korzike, čo bol tiež veľmi pekný zážitok. „Navyše, vo Francúzsku sme čím ďalej, tým viac populárnejšie. S dychovkou Baštovanka sme na zájazde boli už tretíkrát tohto roku a tretíkrát vo Francúzsku. Boli sme aj v meste Saintes blízko Atlantického oceánu a to bolo pre zmenu na Silvestra,“ s úsmevom dodala Baranová.

Počas niektorých vystúpení sa mažoretky museli vysporiadať dokonca aj s nástrahami počasia. Už sú však natoľko profesionálne, že aj v daždi dokázali vystupovať s úsmevom. Odmenou bol potlesk divákov a pochvaly od organizátorov. „Megabúrka to síce nebola, ale v tom nočnom sprievode sa blýskalo kvalitne. Naše vystúpenie bolo obohatené aj o takéto prírodné efekty,“ priblížila Baranová.

Čítajte tiež:

Prešovský harleyák: Motorka je geniálny čistič mozgu, policajti odo mňa žiadajú zatúrovať

Obloha si pre Prešovčanov pripravila farebnú nádheru: Sledujte nebeské divadlo v obrazoch! FOTO

foto: archív Labi

Labi z Prešova úspešné v Európe: Mažoretky získali medaily a opäť ohúrili!
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM