Rôzne

Marcel Merčiak bol medzi prešovskými školákmi: Vyspovedali ho žiaci ZŠ Šmeralova

Medzi žiakov ZŠ Šmeralova v Prešove zavítal športový komentátor Marcel Merčiak. Privítanie bolo o to srdečnejšie, že hosť sa návštevou vrátil do rodiska.

Ilustračný obrázok k článku Marcel Merčiak bol medzi prešovskými školákmi: Vyspovedali ho žiaci ZŠ Šmeralova
8
Galéria
Zdroj: ZŠ Šmeralova Prešov

Žiaci sa na besede dozvedeli od Marcela Merčiaka mnoho zaujímavostí z jeho osobného aj profesijného života. Komentátor si zaspomínal na svoje detstvo, ktoré je pevne zviazané so sídliskom, na ktorom sa nachádza aj ZŠ Šmeralova a so športom.

Bol najmladším

Šťastie na skvelých rodičov, ktorí dokázali správne usmerniť jeho život, na dobrých učiteľov, športový talent a lásku k futbalu v spojení s dobrými výsledkami v škole dokázal pretaviť v úspešnú kariéru. Jeho vzorom, ako sa vyjadril, bol Karol Polák, v čase jeho detstva snáď najznámejší slovenský športový komentátor.

Jasná vízia budúceho povolania nasmerovala vzácneho hosťa k štúdiu žurnalistiky. Obrovský záujem o šport, nasadenie pre prácu a encyklopedické vedomosti o téme očarili aj vedenie Slovenskej televízie, ktorá umožnila mladému, v tom čase devätnásťročnému, Merčiakovi stať sa popri štúdiu na vysokej škole najmladším športovým komentátorom vo svojej histórii.

Od tých čias sa z nováčika stal profesionálny komentátor. Za dvadsaťštyri rokov kariéry sa vypracoval na špičku pomyselného komentátorského rebríčka. Športovým fanúšikom sa hlas trinásťnásobného držiteľa ceny OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) neomylne spája s futbalom, bi­atlonom a ľadovým hokejom.

Ako správny hosť sa Marcel Merčiak nezľakol výzvy a deťom odpovedal na jednoduché, ale aj zopár netradičných otázok. Žiakov napríklad zaujímalo, prečo svoje srdce upísal práve futbalu. Podľa slov Marcela Merčiaka to má hneď dva dôvody: prvým je ten, že futbal je najsledovanejšou vecou na svete hneď za pristátím človeka na Mesiaci, a druhým, že futbal, a šport všeobecne, dokáže spájať ľudí na celom svete.

Čo je preňho ťažké

Na otázku, čo považuje za najťažšie na komentovaní športového zápasu, odpovedal, že nájsť správnu vyváženosť medzi polohou objektívneho komentátora a optimisticky naladeného fanúšika, keďže obe tieto polohy sa od neho očakávajú. V tejto súvislosti taktiež priznal, že, hoci futbal komentuje už mnoho rokov, občas je preňho ťažké nedať na sebe poznať sklamanie pri prehre národného tímu a nie vždy sa mu to podarí.

Žiaci nemohli vynechať ani nedávno skončené Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a účasť Slovenska na šampionáte. Merčiak vyjadril hrdosť na slovenský tím, ktorý si musel miesto medzi svetovou elitou po rozpade ČSFR tvrdo vybojovať a ktorý sa v súčasnosti dokáže vyrovnať Fínsku, Kanade či USA.

Deviate miesto Slovenska považuje za úspech, pričom ocenil predovšetkým úlohu mladých hráčov a trénera Craiga Ramsayho. Otázok adresovaných populárnemu športovému komentátorovi bolo ešte oveľa viac. Ktoré predmety v škole mal rád a ktoré nie, kto sú jeho obľúbení športovci, ktorú krajinu považuje za najzaujíma­vejšiu, či sa osobne pozná s hviezdami z NHL, čo najkrajšie v živote zažil, aké je jeho obľúbené jedlo, akú hudbu preferuje, kam by sa ešte chcel v profesionálnom živote posunúť, ktorý futbalový klub je jeho najobľúbenejší a mnoho ďalších. Hosť všetky trpezlivo zodpovedal a v závere žiakov potešil autogramiádou a spoločnou fotografiou.

Text: Martin Mochňacký

Viac si už pozrite v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Na prešovskej škole mali vzácnu návštevu: Na ZŠ Šmeralova prišiel Marcel Merčiak
8
Galéria
Zdroj: ZŠ Šmeralova Prešov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM