Ľubomír Hudačko Basketbal

Mal špeciálne prekvapenie: Legendárny basketbalový tréner v Prešove oslávil osemdesiatku

Osemdesiatka sa dá osláviť rôzne. Bývalého telocvikára a dlhoročného trénera prešovských basketbalistiek Vladimíra Daňa v Prešove tajne prekvapili.

Ilustračný obrázok k článku Mal špeciálne prekvapenie: Legendárny basketbalový tréner v Prešove oslávil osemdesiatku
23
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

Trénera prešovských basketbalistiek Vladimíra Daňa tajne čakalo množstvo bývalých hráčok. Viaceré z nich sa zlatými písmenami zapísali do histórie slovenského basketbalu.

Pred trénerom sa ukryli

Podujatie, spojené s oslavami 50-teho výročia otvorenia ZŠ Matice slovenskej v Prešove, zorganizovali bývalé hráčky Jaroslava Dugas Rubická a Vladimíra Houdeková v spolupráci so školu Matice slovenskej na čele s riaditeľkou Renátou Rodákovou.

Na slávnostný večer bol pozvaný čerstvý 80-tnik Vlado Daňo. Prekvapko sa podarilo: v telocvični ZŠ-ky naňho čakali desiatky bývalých hráčok. „To mi ani vo sne nenapadlo. Klobúk dolu, že sa dali všetky dokopy. Sú to spomienky, na ktoré sa nedá zabudnúť,“ povedal oslávenec.

Mnohé z „jeho“ dievčat sa neskôr uplatnili v našich popredných družstvách, či v slovenskej reprezentácii a zaznamenali skvelé kariéry.

Rukami obľúbeného trénera prešli Anka Jurčenková, Erika Dobrovičová, Eva Mačeková a mnohé ďalšie.

Každá chcela byť pri tom

„Pani riaditeľka Rodáková ma oslovila s nápadom, aby si dievčatá na 80-ku pána Daňa prišli zahrať zápas. Ja som to posunula Vladke Štefančíkovej Houdekovej, ktorá je jeho odchovankyňa a ktorá dievčatá zvolávala. Potom sa to rozbehlo ako lavína."

"Každá chcela byť pri jeho významnom výročí, vidieť ho, dať mu pusu a niečo popriať,“ opísala vznik myšlienky jedna z organizátoriek prekvapenia Jarka Dugas Rubická, ktorá bola v Prahe spoluhráčkou neskôr známej trénerky Natálie Hejkovej.

„Tieto dievčatá sú basketbalistky telom a dušou. V závere trošku chýbala kondícia, ale je úžasné, že si v tomto veku môžu ešte zahrať. Vladovi to dalo ďalšiu energiu. Prichádzal sem ubolený, ale ako zobral loptu do ruky a zapískal na píšťalke, bol to celkom iný človek."

"Túto školu vidím ako takého lídra ZŠ-iek v Prešove. Napreduje, robia sa tu akcie. Prajem jej, aby si pani riaditeľku, ktorá je veľmi ústretová, chránili a aby takto pracovali ďalej,“ zaželala k 50-ke.

Padali aj trojky

Čerešničkou na pomyselnej torte bol zápas medzi bývalými profíčkami – basketbalistkami. Loptu do hry vhodil samotný oslávenec. Napriek tomu, že dievčatá dnes hrávajú už len amatérsky, viaceré zmenili mená a založili rodiny, na tempe hry to badať nebolo.

Dve čisté trojky v krátkom čase zaznamenala Andrea Bérešová, ktorá svoju kariéru končila v košickej Lokomotíve. Po zápase bol čas na nahliadnutie do kroniky školy a spomienky.

„Vidieť po takom dlhom čase trénera, to bola nostalgia. Mňa objavil na Sekčove, kde robil výber medzi 340-timi žiačkami. Štyri roky sme tu mali úžasnú triednu pani Daňovú, mám na to veľmi pekné spomienky."

"A škole by som určite popriala strašne veľa dobrých a spokojných žiakov, ako sme boli my. Na našu „alma mater“ spomíname radi a s láskou,“ vyznala A. Bérešová.

Bola ich druhou mamou

Ďalším objavom Vlada Daňa bola jedna z organizátoriek akcie Vladka Štefančíková Houdeková. Na základnú školu má krásne rovnako spomienky.

„Pán Daňo so svojou manželkou mali ohromnú energiu. Pani Daňová nám bola druhou mamou. Chodila s nami na každý zápas. Naučila nás správať sa ako dámy, ako máme pozdraviť, ako sa máme obliecť. Pán Daňo bol zas tréner, ktorý z nás chcel na ihrisku dostať to najlepšie."

"Sme partia, ktorá hráva dodnes, dokonca sme sa prihlásili na majstrovstvá Európy veteránok na Balatone. Škole prajem takého istého trénera, ako sme mali my. Človeka, ktorý basketbalu dával všetko: srdce, hlavu, život. To dnes podľa mňa športu chýba.“

Oslavy nekončia

„Vedeli sme, že pán Daňo má 80 a škola 50. Otázka znela: Dáme stretko? Dáme! povedala riaditeľka ZŠ Matice slovenskej Renáta Rodáková. „Toto je len časť dievčat, ktoré tu hrávali!“ upozornila s tým, že Prešov má mnoho reprezentantov, na ktorých sa trochu zabúda.

Matica plánuje v začatých oslavách päťdesiatky pokračovať. „Veľká akcia bude v júni v PKO, a potom v škole, kde pozývame pamätníkov od 50 rokov hore. Uvidíme, či sa podarí stretnutie tried alebo ročníkov. Samozrejme, bude aj guľáš párty,“ prezradila riaditeľka.

Na záver pridala dôležitý postreh k exhibičnému zápasu. „Zápas vnímam veľmi pozitívne. Získala som pri ňom presvedčenie, že to môžem hrať aj ja (smiech).“

A v obrazoch si pozrite aj zábery zo spomínanej oslavy. Kliknite si fotogalériu.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Obrazom: Legendárneho trénera v Prešove prekvapili bývalé hráčky
23
Galéria
Zdroj: Dušan Guman
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM