Ľubomír Hudačko Rôzne

Má už 50 rokov a Prešovu robí dobré meno: Predstavujeme vám folklórny súbor Šarišan

Folklórny súbor Šarišan z Prešova poznajú mnohí. No zoznámiť sa s ním o trochu bližšie určite stojí za to. Dozvedeli sme sa o ňom viaceré zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Má už 50 rokov a Prešovu robí dobré meno: Predstavujeme vám folklórny súbor Šarišan
12
Galéria
Zdroj: Folklórny súbor Šarišan

Len nedávno oslávil FS Šarišan svoje 50. výročie, založený bol teda už pred polstoročím. Presný dátum založenia súboru nie je známy, no informácie o prvom vystúpení poznáme. „Konalo sa v rámci mesiaca ZČSSP v novembri 1967 vo Veľkom Šariši. A zakladateľom foklórneho súboru je Štefan Kucko, ktorý v tom čase bol v obci osvetovým pracovníkom,“ uviedol predseda umeleckej rady FS Šarišan Ľubomír Šimčík pre portál Prešov 24.

Je to aj životný štýl

Čo však názov Šarišan vlastne symbolizuje? Nielen na to sme boli zvedaví. „Ak to berieme významovo, tak je to príslušnosť k obci, regiónu, ale môže to dnes byť chápané už i z pohľadu súčasníka – člena folklórneho súboru. V tom prípade je to už i príslušnosť k súboru a ako často zvyknem vravieť, je to i životný štýl,“ hovorí ďalej Šimčík. Na začiatku mal súbor 6 tanečných párov, rómsku ľudovú hudbu, konferenciéra, spevákov a vedúceho súboru.

Dokopy to mohlo byť 20 členov. Dnes má súbor vo všetkých troch zložkách do 60 členov. „Číslo je však pohyblivé, lebo i súbor je živý organizmus, a dochádza v počte členov k pohybom i priebehu sezóny. Dnešní členovia majú nižší vek, ako to bolo pred 25 rokmi. Dnes je to od 15 do 22 rokov, ale väčšina má pod 20 rokov. A v premiérovom programe účinkovali i iné vekové kategórie. Najstaršia členka mala 68 rokov a najmladší 15 rokov,“ prezradil Šimčík ďalšie zaujímavosti.

Zdroj: Folklórny súbor Šarišan

Šarišan navštívil počas svojej existencie už množstvo krajín. A to takmer všetky štáty Európy, ale aj Kanadu, USA, Brazíliu, Azorské ostrovy, Kanárske ostrovy, Tunisko, Spojené arabské emiráty, Katar. Súbor zavítal aj do takých krajín ako je Sýria, Malajzia, Čína, Južná Kórea, Mexiko, Japonsko, Vietnam či Filipíny.

Jedna rodina

V tomto roku sa Sarišanu nadmieru vydaril jubilejný program Zlatá svadba, čím odštartoval svoju druhú päťdesiatku. „Našou úlohou je potvrdiť naše kvality i ambície i v ďalších vystúpeniach. Chystáme sa pripravovať i ďalšie nové programy, niečo už máme rozpracované,“ prezradil ďalej Šimčík. Ako sme sa ďalej dozvedeli, priemerne v roku má Šarišan asi 60 – 70 vystúpení.

O členstvo v súbore sa môžu určite zaujímať už stredoškoláci a horná hranica ani nie je určená. Za najväčší úspech súboru Šimčík považuje spomínanú Zlatú svadbu a tiež to, že súbor je jedna veľká a súdržná rodina, ktorú spája láska a vernosť.

Tublatanka/Šarišan - Dnes
1
Galéria

Na už vyššie spomínanú Zlatú svadbu majú iba tie najlepšie ohlasy. V programe účinkovalo 200 bývalých i súčasných členov. „V každom z troch vystúpení bola medzi javiskom a hľadiskom veľmi dobrá atmosféra a náboj, ktoré na oboch stranách zanechávali vynikajúce zážitky a spomienky. Tie potom vyústili do veľkolepých osláv až do skorého rána,“ dozvedeli sme sa ďalej.

Robia nám dobré meno

Šimčík prízvukuje, že Prešov je ich rodné mesto a všetci su hrdí na to, že ho môžu reprezentovať. „V predchádza­júcich rokoch bola naša reprezentácia veľmi úspešná. Prešov vďaka súboru poznajú na mnohých miestach vo svete. V tomto trende budeme i naďalej pokračovať,“ dodal Šimčík.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Svoju históriu píše už polstoročie: Prešovský folklórny súbor Šarišan v OBRAZOCH
12
Galéria
Zdroj: Folklórny súbor Šarišan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM