Ľubomír Hudačko Rôzne

Lívia miluje cestovanie, no nezabúda ani na rodný Prešov: Natočila u nás krásne VIDEO

K Prešovu má silný vzťah. Dôkazom toho je pútavé video o tom, čo tu určite treba vidieť. Pozrite si toto dielo od Lívie Tlumačovej aj rozhovor s ňou.

Ilustračný obrázok k článku Lívia miluje cestovanie, no nezabúda ani na rodný Prešov: Natočila u nás krásne VIDEO
4
Galéria
Zdroj: archív Lívie Tlumačovej

Je rodená Prešovčanka, má tu rodinu aj priateľov. Lívia Tlumačová má vzťah i ku kultúre, keďže z nášho mesta pochádza množstvo talentovaných hudobníkov. Pracovala tiež v prešovskom PKO – Čierny Orol, kde pôsobila ako manažérka kultúry a pomáhala pripravovať rôzne podujatia pre Prešovčanov. Medzi aktivity Lívie patrí aj nakrúcanie videí, viac sa už dozviete v rozhovore.

Prečo ste sa rozhodli natáčať videá na youtube? Je vaším cieľom dostať sa na level známej youtuberky?

Po odchode z PKO som odišla na desať mesiacov na Nový Zéland, kde sme s priateľom popri práci aj veľa cestovali a pomyslela som si, že je priam mojou povinnosťou, si takú krásnu krajinu nejako zvečniť. Tak som začala robiť videá na mobil, keďže som vtedy kameru nemala. V začiatkoch mi trvalo dosť dlho spracovať materiál. Mala som so sebou slabý počítač a len finálny export môjho nastrihaného krátkeho videa niekedy trval aj 5 hodín (úsmev). Prvé video v slovenčine som nahrala na youtube a mala som veľmi dobré ohlasy, tak som v tom zotrvala. Aj napriek počiatočným technickým obtiažnostiam som zistila, že ma baví zachytávať zaujímavé životné momenty a potom ich do hudby zostrihať. Mojou ambíciou nebolo stať sa známou youtuberkou, keďže mám aj množstvo iných aktivít. V prvom rade si chcem vytvárať svoje videá a ak si nájdu aj väčšie publikum, tak to bude len plus.

Aké máte ohlasy na video z Prešova, ktoré ste na youtube uverejnili?

K videu o Prešove boli ohlasy pozitívne, myslím, že každý si rád pozrie video z mesta, v ktorom býva, z trošku iného pohľadu, ako je ten jeho. Má v ňom možnosť vidieť veci a miesta, ktoré už možno aj prehliada. Napríklad mám pri videu pekný komentár o budove fary v centre, ktorá horela vlani v marci. Mnohí Prešovčania si možno ani nevšimli, že tá budova už nie je ružová, ale žltá (úsmev).

S videami takéhoto typu o Prešove budete pokračovať? Alebo robíte videá aj z iných miest?

Keďže som počas ciest robila videá z viacerých miest, napríklad z kanadských, z talianskeho Milána, či z mesta Zakopane v Poľsku, tak som si povedala, že keď sa vrátim na Slovensko, tak určite spravím aj o Prešove. Materiál som zbierala dlhšiu dobu, sú tam scény z rôznych ročných období. Neskôr som sa dozvedela o ponuke firmy, ktorá ponúkala cestovať okolo sveta a filmovať svoje zážitky s preplatením všetkých nákladov. Podmienkou bolo vytvoriť video o svojom rodnom meste s krátkou videovizitkou. V tom čase som cestovala po Chorvátsku a nemohla som svoju chýbajúcu vizitku natočiť v Prešove, takže môj krátky príhovor do videa bol nakrútený v meste Okrug Gornji. Zapracovala som to do môjho nazbieraného materiálu a vzniklo video o Prešove, v ktorom približujem, čo sa u nás dá vidieť a navštíviť. Tú prácu som nedostala, no aspoň vznikla, podľa mňa, krásna prezentácia nášho mesta (úsmev).

O čom je vás projekt na youtube?

Založila som si youtube kanál, kde videá pridávam pravidelne raz do týždňa. Volá sa Livia's Projects a je len v anglickom jazyku. Okrem cestovateľkých videí a editačných projektov, sa tam hlavne venujem tvorbe tutoriálov pre editačný softvér Adobe Premiere a Photoshop. V marci sa však chystáme na Maltu a plánujem spraviť opäť niekoľko cestovateľských vlogov, takže ak niekoho zaujíma život v tejto krajine, môže sa prihlásiť k odberu.

Kto má na starosti kameru, strih, prípadne hudbu? Alebo robíte všetko sama?

S natáčaním niektorých záberov mi občas pomáha môj priateľ, ale som to väčšinou ja, ktorá dokáže aj krátku prechádzku predĺžiť kvôli zaujímavým záberom na pár hodín (úsmev). Strihu sa výlučne venujem ja sama. Je to moja najobľúbenejšia časť celého procesu. Vtedy zabudnem jesť a okolitý svet prestáva existovať (úsmev). Hudbu pracne hľadám na internete. Pracne preto, lebo je trošku zložitejšie nájsť zaujímavú a vhodnú hudbu, ktorú je možné do videí použiť bez porušenia autorských práv. Takže, ak je medzi čitateľmi niekto, kto by ma zásoboval skvelou hudbou podľa môjho vkusu, neváhajte ma kontaktovať.

Čomu sa inak venujete?

Dlhodobejšie sa venujem online podnikaniu, tvorbe videí a cestovaniu. S priateľom sa v spoločnej firme venujeme tvorbe vlastných projektov a rôznych webových stránok. Keďže sme zatiaľ malá firma, tak je priam nutné, aby som sa venovala viacerým činostiam. Od ekonomických, cez marketingové, webdesignové záležitosti až po prípravu kávy (úsmev). Mojou najnovšou aktivitou je vedenie kurzov, v ktorom účastníkov učím, ako si nastrihať svoje vlastné videá v editačnom programe. Kurzy prebiehajú v Košiciach, kde momentálne pôsobím.

Aký je váš najväčší sen?

Všetci máme svoje sny, aj ja mám zopár takých, či sa už týkajú podnikania alebo cestovania. Dôležité však je, či sa aktívne pokúšame o ich dosiahnutie. Ja si prajem, aby som bola aj naďalej zdravá a mohla pokračovať v plnení týchto snov.

Aké krajiny ste už precestovali a kde bolo najkrajšie?

Išlo o rôzne európske krajiny ako Taliansko či Portugalsko. Ale aj Kanada (väčšina jej provincií, cestovali sme naprieč Kanadou z Vancoveru do Toronta), no nazaujímavejšou bol asi Nový Zéland. Je mladou a rozmanitou krajinou a človek tam nájde asi všetko, pláže, krásne hory, sopky, aktívne geotermálne oblasti, hobbitov či bývalých ľudožrútov. Kiváci (ako sami seba obyvatelia Zélandu nazývajú) sú veľmi milí a priateľskí ľudia. S niektorými sme bývali v spoločnej domácnosti, takže sme priamo zažili ich štýl a spôsob života. Túto krajinu určite odporúčam minimálne na pár týždňov navštíviť.

Čo vedia v zahraničí o Slovensku?

Zélandčania o Slovensku toho veľa nevedeli, nemali vôbec tušenia kam ho zaradiť. Až po spomenutí Československa, sa im v pamäti vynorila aspoň Praha. V Kanade to bolo trošku lepšie, no tam si nás zase plietli so Slovinskom. Keď sme povedali Talianom, že sme zo Slovenska, ich odpoveď v 99% prípadov bola: “Ááá, Hamšík” (smiech).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archívne

Rada cestuje, ale na Prešov nezabudla: Sledujte, aké VIDEO Lívia u nás stvorila
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM