Rôzne

Lákadlo na tento víkend: V Prešove sa predstavia profesionálni i dobrovoľní hasiči

V Prešove sa v druhý deň tohto víkendu predstavia profesionálni a aj dobrovoľní hasiči. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Lákadlo na tento víkend: V Prešove sa predstavia profesionálni i dobrovoľní hasiči
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Špeciálnu techniku, ktorá sa v súčasnosti používa pri likvidácii požiarov, môžu v nedeľu (14.10.) vidieť návštevníci Krajského múzea v Prešove. Pripravené sú aj praktické ukážky v podaní profesionálnych a dobrovoľných hasičov či prehliadka historických exponátov. Program sa začne o 14. h v átriu Rákociho paláca.

Striekanie na terč

Podujatie Hasiči o hasičoch je podľa Rastislava Žitného z Krajského múzea v Prešove náhradnou akciou za stretnutie z cyklu Leto s Rákocim, ktoré sa neuskutočnilo pre nepriaznivé počasie. Svoju prácu a modernú techniku predstavia návštevníkom príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove a členovia dobrovoľného hasičského zboru.

„Pre deti, ale aj pre dospelých, máme pripravené aktivity ako napríklad striekanie na terč a rôzne iné formy cvičenia hasičských zručností,“ informoval odborný pracovník Krajského múzea v Prešove Igor Lazorík.

Zaujímavé kúsky

Návštevníci si budú môcť pozrieť aj expozíciu Z dejín hasičstva, ktorá je podľa Žitného najväčšou svojho druhu na Slovensku. Jedným z najzaujímavejších exponátov je podľa Lazoríka parná striekačka, pomocou ktorej s najväčšou pravdepodobnosťou hasili požiar Bojnického zámku v máji 1950. Celá zbierka obsahuje viac ako 8000 zbierkových predmetov, pričom najstarší pochádza z 18. storočia.

„Expozícia obsahuje dvojkolesové a štvorkolesové striekačky na ručný pohon, motorové striekačky a požiarne automobilové vozy československej výroby. Zaujímavé sú aj rôzne súčasti hasičskej výzbroje ako napríklad kožené či plátenné vedrá, vodné pušky, dobové prilby a uniformy, ale aj samaritánske pomôcky,“ povedal Lazorík. Podujatie sa uskutoční na základe dlhodobej spolupráce múzea so záchrannými zložkami. Jeho cieľom je predstaviť verejnosti hasičské povolanie a v neposlednom rade aj popularizovať históriu požiarnej ochrany a techniky.

„Návštevu nášho múzea sa snažíme Prešovčanom, ale aj ďalším návštevníkom oživiť zaujímavým programom. Cyklus podujatí Leto s Rákocim tak ponúka príjemne strávené nedeľné popoludnie pre celú rodinu,“ dodala riaditeľka Krajského múzea v Prešove a autorka projektu Mária Kotorová.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM