Ľubomír Hudačko Správy

Koronavírus: V Prešove zatvoria telocvične a bazény pre verejnosť

Hygienici sú v pohotovosti a dôsledne monitorujú epidemiologickú situáciu. V Prešove preventívne zatvoria telocvične a bazény pre verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: V Prešove zatvoria telocvične a bazény pre verejnosť
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Na Slovensku sa doteraz potvrdilo 7 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 (koronavírus), negatívnych je 541 vzoriek. Šírenie ochorenia aktuálne nemá epidemický charakter.

Telocvične a bazény

  • Miestne príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva majú ohniská nákazy podchytené.
  • Ústredný krízový štáb SR v súvislosti so šíriacim sa ochorením COVID-19 zakázal od 10. marca 2020 organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí na Slovensku po dobu 14 dní s tým, že v prípade potreby môže byť časová lehota predĺžená.

V utorok prišla nová informácia aj z prešovskej radnice. „Mesto Prešov preventívne zatvára telocvične a bazény pre verejnosť,“ uviedla tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

Ústredný krízový štáb SR zároveň nariadil povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých občanov, ktorí sa vrátia z najviac postihnutých krajín – Talianska, Číny, Iránu a Južnej Kórey.

Osoby vracajúce sa z týchto krajín budú v karanténe spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas v dohľadnej dobe vydá pravidlá pre domácu povinnú karanténu.

Hrozí pokuta

Za nerešpektovanie nariadenia môže byť občanovi uložená pokuta do výšky 1650 eur.

Každý žiak alebo zamestnanec, ktorý v predchádzajúcich dvoch týždňoch navštívili Taliansko, je povinný s okamžitou platnosťou opustiť školu, odobrať sa domov a zotrvať doma v 14-dňovej karanténe a v tej sledovať svoj zdravotný stav.

V prípade príznakov, ako sú horúčka, kašeľ, sťažené dýchanie, bolesť hrdla, hlavy či únava, vyzýva občanov, aby telefonicky kontaktovali svojho lekára alebo lekársku pohotovostnú službu.

Karanténne opatrenia a prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu boli nariadené v termíne od 09.03.2020 do 15.03.2020 len pre 2 školy so sídlom v Bratislave.

Monitorujú situáciu

Na základe stanoviska Úradu verejného zdravotníctva SR nie je nutné z epidemiologického hľadiska pristúpiť k uzatvoreniu ďalších škôl.

ÚVZ SR a príslušné regionálne úrady idú v pohotovostnom režime a dôsledne monitorujú epidemiologickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19.

Na dennej báze ju vyhodnocujú a uskutočňujú adekvátne a potrebné preventívne opatrenia. Ministerstvo školstva SR vydalo zákaz organizovania akýchkoľvek výletov, exkurzií, aktivít Erasmus+ a iných podujatí mimo územia SR.

V obrazoch nájdete zábery príprav na koronavírus na Slovensku.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM